Kreftsyk 14-åring nedfryst tross farens nei. - Jeg frykter at hun våkner om 200 år og ikke husker hvem hun er

Moren støttet datteren fullt ut. Dette samme gjorde domstolen.

BUSINESS: Alcor er et av de største selskapene i USA som driver med kryonisering. Foto: Alcor
BUSINESS: Alcor er et av de største selskapene i USA som driver med kryonisering. Foto: AlcorVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter å ha fått medhold i en stor rettssak, er en 14 år gammel jente som døde av kreft blitt fryst ned i håpet om at hun en gang i framtida kan bli «vekket opp» og kurert.

Den hjerteskjærende og håpefulle historien preger forsidene i alle britiske storaviser fredag. Det var mediaforbud på saken mens jenta levde, ettersom mediadekning ville medføre en for stor påkjenning, ifølge retten.

Fordi jenta ikke var myndig, krevde nedfrysingen godkjenning fra begge foreldrene. Jenta fikk full støtte av sin mor, men faren, som hun ikke hadde møtt på åtte år, motsatte seg datterens ønsket.

Retten bestemte så at mora skulle ha enerett til å bestemme om 14-åringens ønske skulle bli oppfylt, ifølge The Telegraph.

- Jeg vil ikke dø

Saken hennes er unik ettersom hun er det eneste barnet av ti briter som er nedfryst etter sin død.

Jenta, som led av en sjelden form for kreft, brukte de siste månedene av sitt liv til å lese seg opp på kryonisering, som er prosessen som foretas når en kropp kort tid etter dødsfallet fryses ned.

Jenta, kjent som JS, sendte dette brev til retten, gjengitt av blant annet The Guardian. Hun var for syk til å delta under rettsmøtene.

«Jeg har blitt fortalt at jeg må forklare hvorfor jeg ønsker noe så unormalt. Jeg er bare 14 år og jeg vil ikke dø, men jeg vet at jeg skal det. Jeg tror å bli kryonisert gir meg en sjanse til å bli kurert og vekket opp, kanskje om hundrevis av år. Jeg vil ikke bli begravd. Jeg vil leve og leve lenger og jeg tror at man i framtida kan finne en kur for kreft. Jeg ønsker denne sjansen. Det er mitt ønske».

Dommeren var imponert over hvordan 14-åringen forholdt seg til situasjonen.

- Det er ingen overraskelse at dette er den første saken av sitt slag i en nasjonal domstol, sannsynligvis også noe annen domstol, sa dommer Peter Jackson.

Skeptisk far

Faren ønsket ikke at dattera skulle fryses ned. Ifølge Sky News hadde faren vært bekymret for konsekvensene av å bli fryst ned og kostnadene involvert.

- Det er mulig at hun blir etterlatt i en desperat situasjon, gitt at hun bare er 14 år gammel, og vil våkne opp i USA, sa faren ifølge rettsdokumenter.

- Selv om behandlingen viser seg å være vellykket og hun våkner, la oss si om 200 år, kan det være at hun ikke finner noen familiemedlemmer og det kan være at hun ikke husker hvem hun er, sa faren under rettsforhandlingene.

Han la derimot seinere til at han respekterte datterens valg.

- Dette er det siste og det eneste hun noen gang har forlangte av meg, sa faren til slutt.

Ingen bevis

Jenta kom ikke fra en rik familie, men familie på morssiden hjalp til å samle inn penger til datterens siste ønske.

Da jenta døde, forberedte den britiske organisasjonen Cryonics UK kroppen ved å bytte ut blodet med en væske som ikke stivner, hvorpå de kjølte ned kroppen til minus 70 grader før den ble fraktet til USA. Der forvares den opp ned i en mettallsisterne med flytende væske som holder minus 196 grader.

Selskaper som tilbyr teknikken, finnes i dag bare i USA og Russland. Nedfrysingen koster fra 420.000 kroner og oppover.

Det finnes ingen vitenskapelige bevis for at kryoteknikk fungerer som tenkt, men man håper på at forskningen skal gjøre framskritt i framtiden.