Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kreftsyk kan miste hjemmet

Tobarnsmor Hilde Kristin Johnsen (49) kjemper en dobbel kamp - mot kreften og for å overleve økonomisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Hilde Kristin har ikke lenger rett til sykepenger - til tross for at det gjenstår måneder med cellegift- og strålebehandlinger.

-  Jeg er dypt fortvilet. Det er tøft å kjempe mot sykdommen, nesten like hard er kampen for å overleve økonomisk, sier den opprørte kvinnen. Hun har brystkreft og fikk spredning til lymfekjertlene i armhulen. Etter to operasjoner går hun nå på cellegift og skal starte strålebehandling over nyttår.

Stivbeint

Hilde Kristin er offer for et stivbeint regelverk. Retten til sykepenger gjelder bare i ett år. Regelverket gjør ingen unntak for en kreftsyk som kjemper for å overleve. Nå må hun over på attføring. Det betyr at inntektene synker med nærmere førti prosent.

-  Jeg mister nærmere ti tusen kroner i måneden. Med gjeld på nytt hus, sier det seg selv at det ikke går. Det føles blodig urettferdig. Dagene blir kaotiske, med økonomiske bekymringer midt oppe i kreftbehandlingen, sier tobarnsmoren til Dagbladet.

Hun har ingen mann eller familie som kan hjelpe i en vanskelig situasjon. Med milliongjeld på bil og hus, er hun avhengig av hver krone. 27. januar er det slutt på sykepengene.

-  Meningsløst

-  Da skal jeg til strålebehandling på Rikshospitalet hver dag i fem uker. Hvem kan forlange at jeg da skal være tilbake i jobben? Det føles helt meningsløst å snakke om attføring. Jeg skal ikke omskoleres eller attføres, men ha en livsnødvendig kreftbehandling!

Tobarnsmoren skal heller ikke ha ny jobb, men har fått permisjon fra Sykehuset Telemark mens hun får kreftbehandling. Hun er utdannet barnevernspedagog og har jobbet på psykiatrisk avdeling som miljøterapeut.

-  Sykehuset har behandlet meg på en forståelsesfull og fin måte. Det er en trøst i det hele. Jeg har jobb å gå tilbake til når jeg blir frisk. Hvorfor skal da økonomien rase sammen på grunn av noen måneders kreftbehandling?

I Husbanken har hun ikke fått svar på utsettelse av rentebetaling på ca fem tusen kroner i måneden.

-  Jeg må vel gå på sosialkontoret, men der får jeg beskjed om at jeg må selge hus og ta opp lån før jeg får hjelp. Jeg kan ikke låne mer, jeg trenger bare en «økonomisk pause», sier Johnsen.

-  Uverdig

-  Kvinnen er en av mange som rammes av et urettferdig og uverdig regelverk. Dette er en problematikk vi har jobbet lenge med å løse. Det er en enorm belastning for mange at sykepengene ikke varer mer enn 52 uker. Kreftbehandling kan ta mye lengre tid enn det, sier fagsjef i Kreftforeningen, Ellen Beccer Brandvold.

Hun etterlyser politisk vilje til å rydde opp i forholdene.

Regiondirektør Bård Øisteinsen i Husbanken forstår problemene som Johnsen er i.

-  I en slik situasjon vil vi hjelpe henne. Hun vil få utsettelse på rentebetalinger. Vi er selvsagt interessert i at folk i en så spesiell situasjon skal få beholde huset sitt, sier Øisteinsen.

STIVBEINT: Kreftsyke Hilde Kristin Johnsen er offer for et stivbeint regelverk. Retten til sykepenger gjelder i bare ett år. Nå må Johnsen, som har jobb å gå tilbake til når hun blir frisk, over på attføring.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media