Kreftsyk politiker dratt ut av sykesenga og arrestert

Tidligere utenriksminister Ibrahim Yazdi (78) har forsvunnet i Teheran.

ARRESTERT: Den iranske opposisjonspolitikeren Ibrahim Yazdi lider av kreft, og ble på onsdag dratt ut av sykesenga og arrestert i Teheran, sier familien til CNN. De frykter at han blir mishandlet av regimevennlige, militante styrker. Her er Yazdi avbildet under et intervju med Dagbladet i 2007. Foto: HVISTENDAHL, JACQUES
ARRESTERT: Den iranske opposisjonspolitikeren Ibrahim Yazdi lider av kreft, og ble på onsdag dratt ut av sykesenga og arrestert i Teheran, sier familien til CNN. De frykter at han blir mishandlet av regimevennlige, militante styrker. Her er Yazdi avbildet under et intervju med Dagbladet i 2007. Foto: HVISTENDAHL, JACQUESVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Kreftsyke Ibrahim Yazdi, tidligere utenriksminister i Iran, ble i går dratt ut av sykehussenga og arrestert av de paramilitære Basij-styrkene i Teheran, melder CNN.

Siden har ingen hørt fra ham, opplyser barna hans til CNN. Hun sier Yazdi lider av prostatakreft, og er avhengig av at tilstanden kontinuerlig overvåkes av leger.

- Iran vil bli demokrati
Ibrahim Yazdi er leder av partiet «Irans Frihetsbevegelse», motstander av president Mahmoud Ahmadinejad og har blitt anklaget for å undergravende virksomhet mot regimet.

Han fikk nei fra Vokterrådet da han ville stille til valg i 2005. Til Dagbladet sa Yazdi følgende på spørsmål om hva som ville skjedd dersom han selv ble president:

- Rent hypotetisk - om jeg hadde blitt valgt - ville det vist at det fins sosiale og folkelige krefter i Iran som ville gitt meg ryggdekning til å si nei overfor de geistlige. Disse kreftene er langt fra å være sterke nok i dag. Men de vil vokse, sa Yazdi til Dagbladet.

- Iran vil til slutt bli et demokrati. Det er jeg helt sikker på. Men vi må ha tålmodighet. Det er mange dypt religiøse mennesker her som mener demokrati er blasfemi, sa han videre.

Frykter mishandling
Yazdis barn - som er amerikanske statsborgere - frykter nå for hans helsetilstand og at han blir mishandlet av myndighetenes styrker.

- Vi hadde en følelse av at noe ville skje. Han har vært arrestert før og familiemedlemmer har vært fengsel. Myndighetene har lenge ettersøkt ham, sier Atefeh Yazdi, og forteller at også onkelen Mohandas Tavassoli er arrestert.

Yazdi er bare en av svært mange framtredende opposisjonelle politikere som daglig blir arrestert. Familien mener myndighetene er livredde for alle som kan være potensielle lederskikkelser.

Yazdi var nær medarbeider av Ayatollah Khomeini under den iranske revolusjonen i 1979, og tjenestegjorde som visestatsminister og utenriksminister i den første regjeringen etter. På 60- og 70-tallet levde Yazdi han i eksil i USA.

Trolig mange døde
Iran står nå overfor sin sjette dag med store demonstrasjoner mot president Ahmadinejad, som anklages for valgfusk etter at han slo Mir Hossein Mousavi med to tredjedeler av stemmene.

Det offisielle tallet på drepte demonstranter er sju. Bilder og øyenvitneskildringer tyder imidlertid på at tallet kan være langt høyere.

En ledende aktor i provinsen Isfahan har ifølge nyhetsbyrået Reuters advart demonstranter om at de risikerer dødsstraff.

Revolusjonsgarden - elitestyrkene som svarer direkte til Ayatollah Khomenei - har fått oppgaven med å slå ned på «avvikende nettsteder» som oppfordrer til offentlige uroligheter.

Journalister nektes å dekke demonstasjonene, og myndighetene har kastet ut utenlandske reportere.

Likevel lekker det ut en stor mengde informasjon og bildemateriale fra landets innbyggere, blant annet via Twitter, som vitner om en blodig, eksplosiv og farlig situasjon som ikke avtar i styrke.

Demonstrasjoner verden over
Presidentkandidat Mousavi oppfordrer på sin hjemmeside til en massemønstring i dag, hvor han ber alle sine tilhengere om å ikle seg svart for å sørge over de drepte demonstrantene, melder AP.

Under gårsdagens marsj i Teheran, der anslagene varierte fra 70 000 til en halv million mennesker, gikk demonstrantene i stillhet for å unngå at noe kunne oppfattes som en provokasjon mot politiet, melder BBC.

Iranere og sympatisører verden over har arrangert støttemarkeringer de siste dagene. Framtredende norske skikkelser som Abid Raja (V), Audun Lysbakken (SV), Dagfinn Høybråten (KrF) og Mazyar Keshvari (Frp) viste sin støtte til demonstrantene utenfor den iranske ambassaden i Oslo i går.

OPPRØR: For femte dag på rad trakk tusenvis av iranere på gata i Teheran, i protest mot de sier er valgfusk utført av president Ahmadinejad. Foto: SCANPIX/EPA/FARS
OPPRØR: For femte dag på rad trakk tusenvis av iranere på gata i Teheran, i protest mot de sier er valgfusk utført av president Ahmadinejad. Foto: SCANPIX/EPA/FARS Vis mer
BANKET OPP: Sivilkledde sikkerhetsstyrker slår en demonstrant i Teheran med køller. Foto: SCANPIX/AP Photo
BANKET OPP: Sivilkledde sikkerhetsstyrker slår en demonstrant i Teheran med køller. Foto: SCANPIX/AP Photo Vis mer