Kreftsyk storrøyker kjemper mot tobakksgigant

ORKDAL (Dagbladet.no): - Jeg er avbalansert og rolig, sa Robert Lund (67) da rettssaken mot Tiedemanns Tobaksfabrikk AS startet i Orkdal herredsrett dag. Lund lider av langt framskreden lungekreft, med spredning til hjernen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en enorm interesse for denne saken. Rettslokalet, som for anledningen er lagt til Bårdhsaug Herregård på Orkanger, er fylt til trengsel.

På den ene siden sitter den mektige tobakksfabrikkens representanter: Informasjonssjef Jan Robert Kvam og advokatene Harald Hjort, Erik Keiserud og Kristel Heyerdahl.

På motsatt side sitter en kreftsyk og avmagret Robert Lund, sammen med sin advokat Edmund Asbøll og en assistent.

- Hadde Robert Lund fått fri rettshjelp tidligere, kunne vi brukt mer ressurser, sier advokat Asbøll til Dagbladet.

Eieren på tilhørerplass

I forrige uke ble det klart at det offentlige dekker Robert Lunds utgifter, i forbindelse med søksmålet han har anlagt mot fabrikanten av rulletobakken «Petterøes nr. 3».

Til stede blant tilhørerne er fabrikkeieren selv, Johan Andresen sr.

Andresen og hans mange advokater har leid et eget hus på Bårdshaug Herregård, der de holder til mellom slagene i retten.

Det er satt av inntil ti dager til rettsforhandlingene.

Langt framskreden lungekreft

Robert Lund har saksøkt J.L. Tiedemanns Tobaksfabrikk AS for å få fastslått at selskapet er erstatingsansvarlig for den skade han er påført ved bruk av røyketobakken «Petterøes nr. 3». Lund lider av langt framskreden lungekreft, med spredning til hjernen.

- Legene har sagt at hans dager snart er talte, eller som han selv har bedt meg om å si: Han skal snart dø, sa advokat Asbøll i sitt innledningsforedrag i dag morges.

Søksmålet gjelder ikke utmåling av erstatning. Dette spørsmålet må løses ved forhandlinger mellom partene eller ved et nytt søksmål, dersom Lund får medhold i endelig dom om ansvarsspørsmålet.

TOK EN BLÅS: Tidemann-eier Johan Andresen sr. slappet av med en røyk før retten ble satt.
I FOKUS: Robert Lund (sittende) og advokat Edmund Asbøll fikk stor oppmerksomhet fra pressekorpset da saken startet i formiddag.