<strong>HJERNEOPERERT FOR FEMTE GANG:</strong> Kreftrammede Åge Egeland (41) opplevde en hjerneoperasjon i 2010 som tortur fordi han ikke ble gitt nok bedøvelse. Nå er han akkurat operert for femte gang, denne gangen på St. Olavs Hospital i Trondheim. - Operasjonen gikk greit, og psykisk gikk det veldig bra. Jeg fikk god informasjon hele veien, og de tok på alvor det jeg tidligere har opplevd, sier Åge Egeland. Foto: Erik Thime/Agder
HJERNEOPERERT FOR FEMTE GANG: Kreftrammede Åge Egeland (41) opplevde en hjerneoperasjon i 2010 som tortur fordi han ikke ble gitt nok bedøvelse. Nå er han akkurat operert for femte gang, denne gangen på St. Olavs Hospital i Trondheim. - Operasjonen gikk greit, og psykisk gikk det veldig bra. Jeg fikk god informasjon hele veien, og de tok på alvor det jeg tidligere har opplevd, sier Åge Egeland. Foto: Erik Thime/Agder Vis mer

Kreftsyke Åge (41) kjente at kirurgene skar i hodet hans

Opplevde operasjonen som tortur. Nektes erstatning for psykiske senskader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Trebarnsfaren Åge Egeland fra Feda i Vest-Agder fikk påvist hjernesvulst i 2005. Til nå er han operert for dette fem ganger.

Da han i april 2010 gjenomgikk en våken hjerneoperasjon for annen gang, gikk det fryktelig galt. Han ble ikke gitt nok bedøvelse, og  opplevde operasjonen som ren tortur.

Under en såkalt våken kraniotomi blir pasienten holdt våken for å kontrollere at hjernevev ikke blir skadd når svulsten fjernes.

PTSD Traumene Åge Egeland har opplevd har ført til at medisinsk ekspertise har gitt ham diagnosen Post traumatisk stressyndrom (PTSD). Til tross for dette kom Norsk pasientskadeerstatning (NPE) i februar i fjor til at Egeland ikke har krav på erstatning.

29. februar i år opprettholdt Pasientskadenemnda NPEs avslag.

- Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Nemda har ikke tatt inn over seg alle opplysningene i saken. Men det er greit å få en avklaring. Nå går jeg rettens vei for å kjempe for rettferdighet, sier Åge Egeland til Dagbladet.

Nektes erstatning Pasientskadenemda påpeker at det er et vilkår for rett til erstatning som følge av informasjonssvikt at informasjonssvikten har ført til skade. Det må sannsynliggjøres at pasienten ikke ville latt seg operere dersom tilstrekkelig informasjon hadde vært gitt.

- Det anses som mest sannsynlig at han ville latt seg behandle i tråd med kirurgens anbefalinger selv om han hadde fått ytterligere informasjon, skriver Pasientskadenemnda.

Etter at Egeland opplevde sterke smerter under operasjonen i 2010, endret Oslo universitetssykehus sine rutiner ved åpen kraniotomi. Nå får pasientene mer bedøvelse.

- Slett behandling I mai i fjor konkluderte Helsetilsynet med at Åge Egeland ikke fikk nok bedøvelse under operasjonen og at anestesipersonell hadde gjort en feilvurdering i strid med god praksis.

- Pasientskadenemndas behandling er slett og lite grundig arbeid. De har oversett Helsetilsynets kritikk, og kommenterer omtrent ikke en ny spesialisterklæring fra en psykiater som sier det er sammenheng mellom operasjonen og Egelands senskader, sier Egelands advokat Anders Foss i PersonskadeAdvokat1.

- Tortur Egeland husker store deler av operasjonen i 2010 i detalj. I starten av operasjonen fikk han formidlet at han opplevde ubehag, men etter hvert lå han på operasjonsbordet, helt uten mulighet for å melde fra til kirurgene om at han opplevde sterke smerter.

- Du kan si at jeg skrek inni meg. Jeg følte det hele som tortur. Jeg tenkte om og om igjen i løpet av operasjonen at «dette må jeg bare holde ut, jeg må tenke på barna mine og på kona mi».

- Jeg husker en voldsom skraping i hjernen. Det føltes som om det var et rivjern som ble brukt. Det var grusomt, sier 41-åringen.

<strong>STORE TRAUMER:</strong> Åge Egeland (41) fikk ikke nok bedøvelse da han ble operert for hjernesvulst ved Oslo universitetssykehus i april 2010. Han opplevde operasjonen som rein tortur, og har fått diagnosen Post traumatisk stressyndrom som følge av traumene. Foto: Privat
STORE TRAUMER: Åge Egeland (41) fikk ikke nok bedøvelse da han ble operert for hjernesvulst ved Oslo universitetssykehus i april 2010. Han opplevde operasjonen som rein tortur, og har fått diagnosen Post traumatisk stressyndrom som følge av traumene. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer