Kreftsyke Bengt fikk beskjed om å vente seks timer på legevakta

Bengt Eidem hadde blodkreft, men fikk beskjed om å vente 6-7 timer på legevakta. Nå vil han reformere legevakt-tjenesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): – Jeg kom til legevakta seint en lørdagskveld. Da må en regne med mye folk og kø. Men jeg følte meg helt forferdelig, og da jeg fikk beskjed om at det var 6-7 timers ventetid, måtte jeg bare dra hjem, sier Bengt Eidem (30) til Dagbladet.no.

Eidem hadde høy feber, selv om han hadde stappet i seg smertestillende. Han skjønte ikke hva som var galt, han skjønte bare at han var sjuk. Senere skulle det vise seg at han hadde akutt myelogen leukemi, en svært aggressiv form for blodkreft. Sykdommen skulle senere sende ham i koma.

Da han ble syk, var Eidem politisk rådgiver for forsvarsminister Kristin Krohn Devold. Da feberen og smertene ikke ga seg, fikk han til slutt hjelp av militærlegen. I mellomtiden prøvde han enda en gang å gå til legevakta, men måtte vende tilbake igjen da også.

– Det at jeg fikk hjelp så seint, gjorde situasjonen verre, sier Eidem.

– Trenger konkurranse

Dagbladet.no skrev i går om Eivind Lorgen (40), som døde etter at han ble sendt hjem fra legevakt med hjerteinfarkt.

Nå foreslår Bengt Eidem at legevakt-tjenesten reformeres.

– De kommunale legevaktene har i praksis monopol. Dette gjør at uansett hvordan de behandler sine kunder, så kommer kundene tilbake fordi de reelt sett ikke har noe annet sted å gå. Det har de ikke, fordi de private legevaktalternativene ikke er subsidiert av det offentlige, og dermed er svindyre, sier Eidem.

VAR DØDSSYK: Høyrepolitiker og politimannen Bengt Eidem (29) var dødsdømt av legene pga akutt blodkreft. Han fikk transplantert beinmarg og er blitt erklært kreftfri. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
VAR DØDSSYK: Høyrepolitiker og politimannen Bengt Eidem (29) var dødsdømt av legene pga akutt blodkreft. Han fikk transplantert beinmarg og er blitt erklært kreftfri. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer

– Jeg fikk hjelp fordi jeg var politisk rådgiver i regjeringen. Sånn skal det ikke være. Derfor ønsker jeg meg et system der man kan rekke finger til en legevakt som behandler deg dårlig, og gå til en legevakt som setter pris på å få pasienter, sier Eidem.

– Vil ikke dette bare bedre situasjonen i de store byene? Er det marked for private legevakter i mindre kommuner?

– Det er det som er svakheten med dette forslaget: Det vil ikke løse problemet på bygda. Dette er ingen magisk oppskrift for å løse alt, men det vil ta av for noe av problemene i byene, sier Eidem, som er kandidat for Høyre i kommunevalget i Trondheim.

– For ofte svikt

Han har bedt Høyres stortingsgruppe om å følge opp saken. Og partileder Erna Solberg støtter Eidems forslag.

– Det er for mange rapporter om svikt i legevakt-tjenesten, sier Solberg til Dagbladet.no.

– Generelt sett samarbeider helsevesenet i dag altfor dårlig med de private aktørene. Det må kunne gå an med en løsning som at de kommunale legevaktene kan henvise til de private tjenestene de periodene de har for mye å gjøre, og at pasientene da kunne fått et avslag på prisen hos de private aktørene. Det vil være å bruke ressursene til det beste for pasientene, sier Solberg.

Vil ha samlokalisering

Kreftsyke Bengt  fikk beskjed om å vente seks timer på legevakta

Solberg ønsker også mer samlokalisering mellom legevaktene og sykehusene. En slik ordning har de blant annet i Bærum.

– Når legevakten blir nåløyet for å bli sendt videre til sykehus, må vi sørge for å ha god nok kompetanse på legevaktene. Det kan en få hvis de samlokaliseres med sykehusene. Det trenger ikke å bety at staten overtar ansvaret fra kommunene, men vi må finne gode, pragmatiske løsninger, sier Høyre-lederen.

Legevakta og akuttmottaket på sykehuset er i dag samlokalisert blant annet i Mosjøen og Bærum.

– Vanskelig å prioritere

Avdelingsoverlege Anne Kathrine Nore ved Legevakta i Oslo sier situasjoner som den Eidem opplevde er noe av det vanskeligste en legevakt-tjeneste kan komme opp i.


– Vi er lei oss for at pasienten var mye sykere enn vi trodde. Han ble avvist lørdag kveld, men fikk en primærbehandling dagen etter. Så viste det seg at det han hadde en underliggende alvorlig sykdom. Vi har en enorm utfordring i å sortere ulike pasienter med ulike symptomer i et svært uoversiktelig landskap, sier Nore til Dagbladet.no.

Bengt Eidem kom til legevakta en lørdag kveld. Det er et utfordrende tidspunkt for legevakta.

– I helgene er det alltid flere som henvender seg til oss, og da blir det enda vanskeligere for oss å prioritere. Vi må alltid prioritere mellom pasientene, og vi må prioritere de sykeste av de syke. I ettertid, når vi vet fasiten, kan det fortone seg annerledes, men det er en vanskelig utfordring for oss, sier Nore.

FRISK: Bengt Eiden er nå tilbake i politijobben og holder seg i form, blant annet med å jogge.