Kreftsyke Elisabeth (60) forlatt i kulda

- Jeg besvimte og aner ikke hvor lenge jeg ble liggende, sier Elisabeth Nygård om den traumatiske hjemturen etter kreftbehandling. Pasientreiser legger seg flat.

TRAUMATISERT: Elisabeth Nygård er sterkt preget etter hjemreisen fra Kreftsenteret. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TRAUMATISERT: Elisabeth Nygård er sterkt preget etter hjemreisen fra Kreftsenteret. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Jeg får angst bare av å prate om det, sier Elisabeth Nygård (60) til Dagbladet.

Hun bor i Fredrikstad, men pendler daglig inn til Kreftsenteret ved Ullevål sykehus for å få strålebehandling mot kreft.

Da reiser hun med Helseekspressen gjennom Pasientreiser, men nylig opplevde hun det hun beskriver som en «svært traumatiserende opplevelse» på hjemturen fra Ullevål.

- Du er så syk fra før, og så skjer noe som dette, sier Nygård om hendelsen, som fortsatt preger henne.

Fredriksstad Blad omtalte saken først.

Helseekspressen som Nygård reiser med, er en buss som går fra Ullevål til Sarpsborg. Der venter en taxi som frakter henne hjem til Fredrikstad. Også denne er gjennom Pasientreiser.

Store forsinkelser

Fredag 6. januar satt Nygård på bussen hjem etter sitt daglige besøk ved Kreftsenteret.

På grunn av snøvær og glatte veier var bussen denne dagen 40 minutter forsinket. Da den endelig var framme på holdeplassen ved Quality Hotel i Sarpsborg var det ingen taxi der som sto og ventet på Nygård.

Bussjåføren ringte sentralen, som skal ha gitt beskjed om å sette av Nygård og kjøre videre med de andre passasjerene. En ny taxi skulle bestilles fra et annet sted, på grunn av forsinkelsene.

Normalt pleier bussen å vente til taxien er på plass og kan kjøre pasienten videre. Nygård sier hun fikk beskjed om at taxien som skulle kjøre henne hjem til Fredrikstad var like ved.

Bussen kjørte og Elisabeth ble stående igjen alene i snøen, og ventet på taxien som aldri kom.

- Jeg ble stående i over en halvtime. Jeg holdt på å fryse i hjel i snøværet, forteller Nygård til Dagbladet.

Bekrefter hendelsen

Pasientreiser bekrefter hendelsen overfor Fredriksstad Blad.

Kommunikasjonsleder Bjørn Hødal sier til Dagbladet at Pasientreiser ikke ønsker å kommentere saken ytterligere, men gir tillatelse til å gjengi svarene de har gitt til Fredriksstad Blad.

Til avisa sier seksjonsleder i Pasientreiser, Bjørn Arild Lundquist, at hendelsen skyldes «ren og skjær kommunikasjonssvikt», og at det skjedde en stor glipp på grunn av forsinkelsene været medførte den aktuelle fredagen.

- Taxien som skulle plukke opp pasienten ringte til oss i Pasientreiser for å høre om det var vits å vente på bussen når den var så forsinket, og fikk da beskjed om å kjøre videre, og at det ville bli rekvirert en ny taxi når bussen nærmet seg, forteller han til avisa.

Men ifølge Lundquist ble det aldri bestilt noen ny taxi til Nygård.

Les hele svaret til Pasientreiser lenger ned i artikkelen.

KOM ALDRI: Elisabeth Nygård ventet og ventet på en taxi som aldri kom. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KOM ALDRI: Elisabeth Nygård ventet og ventet på en taxi som aldri kom. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Besvimte i snøen

Nygård forsøkte å ringe Pasientreiser, men da hun havnet på plass nummer 30 i telefonkøen, innså hun at hun måtte finne andre løsninger.

60-åringen begynte å gå ned en skråning for å komme seg av gårde.

Da ble alt plutselig svart.

- Jeg besvimte i skråningen, og aner ikke hvor lenge jeg ble liggende der, sier Nygård.

Hun forteller at hun har blodtrykksfall, som kan gjøre at hun besvimer.

Da hun kom til seg selv igjen, var hun klissvåt og iskald. Nygård husker hun var alene, desorientert og forvirret i snøværet.

Hun fortsatte å gå, og anslår selv at hun vandret rundt i området ved busstoppet i en times tid.

- Jeg gråt hele tida og aner ikke hva jeg gjorde eller hvor jeg var.

FIKK SLENG: En ambulansearbeider er alvorlig skadd etter en ulykke på E18 ved Holmestrand mandag formiddag. Video: Tipser Vis mer

- Traumatisert

Etter hvert fikk hun ringt en venninne, som hjalp henne trygt hjem.

Hendelsen har satt tydelig preg på den kreftsyke 60-åringen.

- Jeg synes det er vanskelig å prate om, men jeg synes det er viktig å få dette fram. Jeg tenker på hva som kunne ha skjedd om jeg hadde blitt liggende besvimt i snøen, sier Nygård.

Etter hendelsen har hun nektet å bruke Helseekspressen. Nå fraktes hun i taxi hele veien hjemmefra til Ullevål og tilbake igjen.

- Jeg er helt traumatisert, sier Nygård, som forteller at hun har hatt mye besøk av en venninne i etterkant, som har støttet henne gjennom prosessen.

Nygårds datter sendte inn en klage til Pasientreiser på vegne av mora.

TAXI FREMOVER: Elisabeth Nygård tør ikke lenger ta Helseekspressen. Nå reiser hun med taxi frem og tilbake til kreftbehandlinga. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TAXI FREMOVER: Elisabeth Nygård tør ikke lenger ta Helseekspressen. Nå reiser hun med taxi frem og tilbake til kreftbehandlinga. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Uheldig

- Hendelsen var veldig beklagelig, noe jeg også har uttrykt overfor pasienten. Pasientreiser har mottatt en skriftlig klage og pasienten vil få en skriftlig tilbakemelding på klagen, sier Bjørn Arild Lundquist i Pasientreiser til Fredriksstad Blad.

Elisabeth Nygård bekrefter overfor Dagbladet at hun har mottatt tilbakemelding på klagen.

Ifølge Lundquist er det normal prosedyre for bussene å vente på holdeplassen til bestilte taxier er ankommet, men at de denne gangen gjorde et unntak.

- I dette tilfellet gjorde man et unntak ettersom man forventet at taxi ville komme i løpet av kort tid. Det skjedde dessverre ikke, svarer Lundquist avisa

Han forklarer at unntaket som ble gjort bunnet i en medisinsk vurdering av hensyn til andre pasienter om bord i bussen.

- I ettertid er det lett å se at alle pasientene burde blitt med bussen videre, slik at de kunne ventet innendørs på taxier der.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer