Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kreftsyke Gustav friskmeldt fra corona

Fikk negativt svar på andre prøve. - Nå kan vi fokusere på leukemien, sier pappa Daniel.

KREFTSYK: I oktober ble tre år gamle Gustav diagnostisert med akutt lymfatisk leukemi (ALL), og i midten av april fikk han påvist covid-19. Nå er han friskmeldt fra virussykdommen. Foto: Privat
KREFTSYK: I oktober ble tre år gamle Gustav diagnostisert med akutt lymfatisk leukemi (ALL), og i midten av april fikk han påvist covid-19. Nå er han friskmeldt fra virussykdommen. Foto: Privat Vis mer

Da coronaviruset begynte å spre seg i Sverige, grep frykten som en klo rundt hjertet til Daniel Sletteberg Loveryd og kona Jessica.

Paret er foreldre til tre år gamle Gustav, som i høst ble diagnostisert med kreftsykdommen akutt lymfatisk leukemi (ALL).

I oktober startet Gustav på et toårig behandlingsforløp, som innebærer at immunsystemet hans i perioder er kraftig nedbrutt. 15. april ble treåringen bekreftet smittet med covid-19.

Nå kan familien fortelle at Gustav er friskmeldt fra virussykdommen.

- Overlykkelig

Pappa Daniel Sletteberg Loveryd var på sykehuset med sønnen da legen kom inn med det nye prøvesvaret. Legen hadde på seg munnbind.

Han var derfor sikker på at svaret skulle være positivt, før legen forsikret ham om det motsatte, og forklarte at det hadde blitt en rutine å ha på seg smittevernutstyret.

- Det føltes fantastisk! Jeg ble overlykkelig. Da kunne vi slappe av og vite at coronaen er borte, så vi kan fokusere på leukemien, sier han til Dagbladet.

Da Dagbladet snakket med trebarnsfaren i april, var teorien at viruset kan ha smittet fra kona Jessica, som først viste forkjølelsessymptomer.

Siden har hele familien på fem hatt milde forkjølelsessymptomer. Smittevernlegene tror at alle har vært smittet av viruset, men bare Gustav har blitt testet.

I Sverige er det bare personer som har behov for helsehjelp på sykehus samt ansatte innen helsevesenet og eldreomsorgen med mistenkt smitte som prioriteres for prøvetaking, opplyser Folkhälsomyndigheten.

Fikk milde symptomer

Da Gustav fikk bekreftet coronasmitte, hadde han vist tegn på forkjølelse i en knapp uke. Loveryd forteller at sønnen har hatt milde symptomer hele veien. Han var snørrete de første to ukene, men har styrt unna feberen.

- Legene var mest redde for at lungene skulle bli påvirket. Derfor har vi vært hjemme hele tida, og lekt utendørs der vi bor ute på landet.

Etter de to første ukene, har symptomene avtatt gradvis. Det er bare når sønnen har vært aktiv at han har hostet.

- Det som har vært mest dramatisk for Gustav i denne perioden, er at han har kastet opp sonden sin seks ganger på to uker. Det har vært veldig anstrengende for han og hele familien å måtte dra til sykehuset så mange ganger.

Vanligvis har familien kommet rett inn på barneavdelingen ved sykehuset. Under covid-19-utbruddet har dette vært annerledes. De har blitt tatt inn på et eget rom på akutten, og møtt av personale i fullt smittevernutstyr.

- Det var skremmende for Gustav. Han kjente ikke igjen personalet, sier Loveryd.

Etter hvert vente han seg til de rare draktene. Enda gladere ble han da han etter hvert kunne treffe behandlerne sine helt uten munnbind og visir.

- Da han endelig kjente dem igjen, lyste det opp i øynene hans.

SMITTEVERN: Gustav har måttet venne seg til at personell på sykehuset har kledd seg i merkelige drakter og masker. Foto: Privat
SMITTEVERN: Gustav har måttet venne seg til at personell på sykehuset har kledd seg i merkelige drakter og masker. Foto: Privat Vis mer

Har fått tilbake lukt og smak

Gustav er fortsatt inne i en periode med lavt immunforsvar, men formen er bedre enn på lenge. Han skravler i bakgrunnen med en hamburger på tallerkenen foran seg når Dagbladet snakker med pappa Daniel.

- Han har fått tilbake lukt og smak, og har begynt å spise skikkelig igjen. Så han er mye gladere og piggere - springer rundt og er aktiv.

Selv om perioden har vært krevende for familien, har de hele veien blitt beroliget av legene, som har understreket at barn ikke blir like hardt rammet av viruset som voksne.

På verdensbasis var det rapportert færre enn 10 tilfeller av barn under 10 år som er døde av covid-19 per 15. april 2020, opplyser Folkehelseinstituttet.

Gustav skulle påbegynne neste runde i kreftbehandlingen 27. april, forutsatt at nivået på de hvite blodlegemene var over 1.

- Prøvesvarene var helt i orden, men han hadde fortsatt litt slim i lungene. Derfor valgte legene å avbryte behandlingen ettersom den innebærer narkose. Det tok de ikke sjansen på, selv om symptomene var milde, forteller Loveryd.

FRISK FRA COVID-19: Gustav har fått tilbake matlysten, og er i god form. Foto: Privat
FRISK FRA COVID-19: Gustav har fått tilbake matlysten, og er i god form. Foto: Privat Vis mer

Beslutningen ble å dele opp behandlingen i to deler. Første del startet allerede tre dager etter den planlagte datoen, mens andre del ble igangsatt mandag denne uka. I går morges hadde han fått feber. Det var derfor legene besluttet at han skulle testes for covid-19 på nytt.

De fikk dermed bekreftet at han var frisk fra viruset, men legene fant også en bilyd på hjertet, som skyldtes en infeksjon. Han skal opereres allerede i løpet av helga.

- Den bekymrer oss, men vi er ikke urolige. Vi stoler på legene.

Gustavs kreftbehandling skal etter planen pågå fram til november 2021.

Barn med leukemi har i dag over 90 prosent sjanse til å overleve, ifølge Kreftforeningen. Overlevelsen er høyest blant barn mellom 0 og 14 år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!