- Kreftsyke har godt av å jobbe

Svensk politiker synes kreftsyke bør være friskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenske politikere vil korte ned perioden der sykemeldte arbeidstakere får full lønn. Dét betyr at langtidssyke, som for eksempel kreftpasienter som er under behandling, må tilbake i full jobb etter et halvt år eller få lønna satt ned til 65 prosent fordi de er syke. Partiet Moderatarna mener at det ville være bra for kreftsyke å jobbe, skriver Aftonbladet.

- For mange er det et bevisst valg å gå på jobb i stedet for bare å være hjemme og tenke på sykdom, forklarer politiker Per Westerberg, som representerer Moderatarna i Riksdagen.

Westerberg sier ikke noe om hva kreftsyke bør gjøre når de for eksempel er innlagt eller når de ikke klarer å spise på grunn av kvalme og bivirkninger. Rekonvalesensperiode etter operasjoner og behandling nevnes heller ikke.

- Kreftsyke kan i blant ha godt av å jobbe, mener Westerberg.

Kreftsyke er sjokkert

Ulla Andersson fikk hjernesvulst i høst. Hun er hoderystende over uttalelsen fra politikeren.

- Man blir jo ikke mindre syk av at sykepengeutbetalingen blir lavere, sier hun til Aftonbladet.

- Det er helt selvfølgelig at den som kan jobbe, heller gjør det enn å gå hjemme hele dagen, sier den kreftsyke kvinnen.

STRÅLEBEHANDLING: En pasient blir behandlet for en hodesvulst ved Radiumhospitalet. Foto: SCANPIX
STRÅLEBEHANDLING: En pasient blir behandlet for en hodesvulst ved Radiumhospitalet. Foto: SCANPIX Vis mer

Per Westerberg beklager overfor den svenske avisa at uttalelsen hans er blitt misforstått. Han sier at han likevel har mottatt en rekke positive mailer fra kreftpasienter som mener at han har rett.

- Jeg mener ikke at noen skal tvinges til å arbeide, men hver persons situasjon er spesiell, og man kan ikke ha høyere satser for visse sykdommer, sier han.

Ifølge Aftonbladet sa Westerberg nei til å delta i en debatt for noen dager siden fordi han var syk. Samtidig var han på jobb i den svenske Riksdagen.

- Jeg hadde 38 i feber, opplyser han og forklarer at han måtte jobbe likevel fordi en annen kollega var enda sykere.