Kreftsyke Hugo Chávez gråt og ba Jesus spare hans liv

Hjemme på påskegudstjeneste etter enda en behandlingsrunde på Cuba.

GRÅT: Med sin mor Elena Frias til stede, gråt Venezuelas president under en messe for hans helse som ble holdt i hjembyen Barinas i går. Foto: AFP/PRESIDENCIAL
GRÅT: Med sin mor Elena Frias til stede, gråt Venezuelas president under en messe for hans helse som ble holdt i hjembyen Barinas i går. Foto: AFP/PRESIDENCIALVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venezuelas president Hugo Chávez kom nylig hjem fra strålebehandling på Cuba, og ba igår om hjelp fra Gud i kampen mot kreften under en TV-overført messe for hans helse i hjemstaten Barinos.

- Gi meg liv, selv om det er et liv i flammer, selv om det er et smertefullt liv, det gjør ingenting.. Gi meg din krone, Kristus, slik at jeg blør. Jeg har fortsatt ting å gjøre i dette livet, sa Chávez.

Den siste behandlingen skal ha vært vellykket, etter at kreften tidligere har kommet tilbake. Allerede søndag skal strålebehandlingen etter planen fortsette på Cuba.

Lasarus Med foreldrene til stede i kirka, felte han tårer og var sterkt følelsesmessig preget av situasjonen.

- Nå kunne jeg ikke unngå noen tårer da jeg følte den kjærlige armen til min mor, og samtidig, den kjærlige armen til min far, sa Chávez.

Den presbyterianske presten Luis Rodríguez ønsket ham velkommen med en bibelhenvisning:
- Du som vekket opp vår venn Lasarus, ta vare på vår venn og kommandant Hugo Chávez, sa han ifølge nettstedet Globovision.com.

Don Quijote Kreftsykdommen har ikke svekket den venezuelanske presidentens evne til å uttrykke seg på fantasifulle måter.

I følge nettstedet Globovision.com brukte han Jesus, den cubansk-argentinske revolusjonshelten Che Guevara, Latin-Amerikas frigjøringshelt Simón Bolívar, romanfiguren Don Quijote og hans hest Rocinante som eksempler på at livet ikke er lett.

- Jeg er bare en som har forsøkt å fylle kravene fra en tid og en orkan og et liv, sa presidenten, som ellers ikke er kjent for sin ydmykhet.

Kritiseres Lite er kjent om presidentens kreftsykdom, inkludert hva slags kreft han har.

Men i følge NTB har han det siste året vært gjennom tre operasjoner og to runder med strålebehandling.

Kreftsykdommen preger den pågående valgkampen før høstens valg, hvor Chavez ifølge Reuters ligger godt an med 13 prosent ledelse i den siste målingen.

Kritikerne mener Chávez setter landets leger i et dårlig lyst ved å la seg behandle på Cuba og ikke i hjemlandet.

- Jesus ingen sosialist
Mens venezuelanerne flest ser etter tegn på sykdom i ansiktet hans hver gang han er på TV, har ikke opposisjonskandidaten Henrique Capriles (39) sagt så mye om Chávez' kreftsykdom.

Derimot imøtegikk han denne uka Chávez' uttalelser om at Jesus var venstreradikal.

HELSEMESSE: Venezuelas kreftsyke president kom onsdag hjem etter siste behandlingsrunde på Cuba, og sa på en gudstjeneste igår at han er fast bestemt på å slåss videre mot sykdommen. Foto: REUTERS/Miraflores Palace/Handout
HELSEMESSE: Venezuelas kreftsyke president kom onsdag hjem etter siste behandlingsrunde på Cuba, og sa på en gudstjeneste igår at han er fast bestemt på å slåss videre mot sykdommen. Foto: REUTERS/Miraflores Palace/Handout Vis mer

- Dette temaet er en besettelse for den «evige» kandidaten, sa Capriles ifølge Reuters, med henvisning til at Chávez som til nå har blitt valgt til president tre ganger.

- Denne hellige uka bør vi huske at Kristus verken var sosialist eller kapitalist, sa Capriles.

Twitter-valgkamp Chávez hevder at den siste operasjonen var vellykket, at han er godt på bedringens vei og at han er klar til å bli gjenvalgt som president til høsten.

Likevel råder det stor sikkerhet om hans framtid.

Etter de to første operasjonene sa Chávez ifølge NTB at han var trygg på at kreften var borte. Men den kom likevel tilbake.

På grunn av sykdommen og stadige flyturer mellom Caracas og Havana har Chávez ifølge NTB blitt tvunget til å føre en virtuell valgkamp med twitter og TV-opptredener, mens hans motstander, Henrique Capriles, har reist fra valgmøte til valgmøte.

I går var Chávez tydelig stresset, men gjenvant raskt fatningen og spøkte med broren om at få venezuelanere hadde sett talen siden de fleste søker til sol og strender i påsken.