Kreftsyke Max (15) fikk 100 000 kroner av «Mannegruppa Ottar»

- Jeg gråt på et tidspunkt fordi det ble så overveldende. Jeg skjønte ikke hva som skjedde, sier faren. 

UNDER BEHANDLING: Max (15) gjennomgår cellegift etter han fikk ondartet hjernekreft i 2013. I dag har pappa Henryk Malinowski en god dag, etter sjenerøse bidrag fra medlemmene av «Mannegruppa Ottar», har rent inn. Foto: Privat
UNDER BEHANDLING: Max (15) gjennomgår cellegift etter han fikk ondartet hjernekreft i 2013. I dag har pappa Henryk Malinowski en god dag, etter sjenerøse bidrag fra medlemmene av «Mannegruppa Ottar», har rent inn. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det har blåst rundt Facebook-gruppa «Mannegruppa Ottar» den siste uka etter noen medlemmer hetset flere unge jenter.

Men i dag får de skryt av en takknemlig far.

Torsdag kveld skrev Henryk Malinowski et sterkt innlegg i Facebook-gruppa «Mannegruppa Ottar».

Han fortalte at sønnen Max (15) har ondartet hjernekreft og at han og kona har brukt over 150 000 kroner bare på flyreiser fram og tilbake til Polen. I tillegg lider kona Regina av brystkreft.

«Dersom dere ønsker å bruke deres engasjement og bruke pengene ment for Barnekreftforeningen for å støtte oss, blir vi evig takknemlige. (...) Med to svært alvorlige krefttilfeller i nærmeste familie er det veldig tøft å leve. Men vi kjemper så lenge det er håp», avsluttet han.

Gråt av glede

Responsen var overveldende. Ifølge Malinowski har han mottatt 100 000 kroner etter han la ut oppfordringen i gruppa med kontonummeret og telefonnummeret.

Det er TV2 som først omtalte saken.

Max ble syk i 2013, og nå håper Henryk Malinowski å få gjennomført en behandling som skal være ferdig i mai 2017.

- Jeg er helt overveldet og responsen har vært over all forventning.

- Når merket du responsen?

- Du, vet du hva, jeg merket det øyeblikkelig etter å ha lagt det ut på gruppas side. Det begynte å strømme på, først med tilbakemeldinger og støtteerklæringer, men etter jeg ble spurt om telefonnumre for å bruke Vipps, har det strømmet på med bidrag. De har vært små, kanskje 20, 50, 100 kroner. Men det har blitt såpass mange av dem at det har blitt mye. Som det heter, «mange bekker små ...»

Han understreker at like viktig som den økonomiske støtten, er hilsner og støtterklæreinger han har fått fra medlemmene.

- Jeg gråt på et tidspunkt fordi det ble så overveldende. Jeg skjønte ikke hva som skjedde. Plutselig hadde jeg 50 000, det var akkurat som å ha julenissen på besøk. Jeg hadde aldri drømt om å få så mye støtte .

- Dypt urettferdig å skjære alle over én kam

Han synes kritikken «Mannegruppa Ottar» har fått er urettferdig.

- Når gruppa er stor kan du ikke ha kontroll på alle. Det er dypt urettferdig å skjære alle over en kam. Jeg har fått erfare at dette er Norges fineste og beste mannfolk, og det er urettferdig å si at de er mannsgriser og sjåvinister og tullinger. Jeg har bare opplevd støtte og varme. har bare godt å si om gruppa.

Han vil gjerne takke administrator Kay Eriksen som slapp ham inn i gruppa.

- Hadde jeg blitt avvist hadde jeg ikke opplevd dette. Og takk til Mark Zuckerberg og hans geniale oppfinnelse Facebook. Ellers ville det tatt mange måneder å samle inn så mye penger. Her har det gått på ett døgn. Det føles som jeg er med i en dårlig amerikanske tårevåt TV-serie.

De valgte å søke behandling hos spesialister i Warszawa istedet for på Rikshospitalet, og måtte derfor betale behandlingen selv.

- Hva sa Max?

- Jeg har såvidt nevnt det. Jeg fikk ikke sove i natt, la meg halv fem. Han måtte på skolen åtte, og det var bare tid til å lage rask frokost og komme oss av gårde. Har bare nevnt det i forbifarten. Men nå skal jeg hente ham og forklare litt mer.

Takkevideo kommer


De planlegger å spille inn en takkevideo som skal postes på gruppa og på Youtube.

- Noen har lurt på om det er svindel. Folk gir penger uten å sjekke om det er riktig. Hvis du googler mitt navn finner du en artikkel i lokalt blad i oslo som skriver om oss. Noen postet det på gruppa for å vise at vi var ekte, i det minste.

Dette skrev Malinowski:

«Hei, alle sammen.

Som far til en sønn med ondartet hjernekreft (medulloblastom) og ektemann til min kjære hustru Regina som lider av brystkreft, må jeg si at jeg er sjokkert over at Barnekreftforeningen har avslått deres donasjon.

Spesielt sjokkert er vi fordi vi har søkt Barnekreftforeningen om økonomisk støtte og fikk et særdeles lite beløp.

Av medisinske hensyn behandler vi Max (15 år) i Warszawa i Polen, der det finnes spisskompetanse på denne krefttypen. Men for vårt valg blir vi straffet av den norske staten: Vi får dekke våre utgifter selv fordi vi avslo tilbudet fra Rikshospitalet.

Max ble syk i februar 2013 og siden har vi brukt 150 000 kroner på KUN flybilletter mellom Oslo og Warszawa. Barnekreftforeningen sier vi kan ikke få hjelp til dekning av dette.

Behandlingen og oppholdet i Warszawa har ruinert oss. Alle kredittkortene har nådd grensen og vi er nær personlig konkurs. Max har dessverre fått tilbakefall av kreften i mai i år. Han tar ny cellegift, men er allerede svært ødelagt av forrige cellegiftkurer og stråling. Hans nye behandling skal etter planen slutte sommeren 2017. HVIS vi kommer så langt.

Dersom dere ønsker å bruke deres engasjement og bruke pengene ment for Barnekreftforeningen for å støtte oss, blir vi evig takknemlige. All medisinsk dokumentasjon kan skaffes på oppfordring. Jeg vedlegger blide av Max og meg fra april i år.

Med to svært alvorlige krefttilfeller i nærmeste familie er det veldig tøft å leve. Men vi kjemper så lenge det er håp. Mvh Henryk.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer