Kreftsyke Regine får skryt av Morten Krogvold

Fotolegenden beskriver 17-åringens fotografier som helt utrolige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSUND (Dagbladet): Fotofestivalen Nordic Light åpnet dørene i  Kristiansund sentrum onsdag ettermiddag. Blant utstillerne er 17 år gamle Regine Hansen Stokke (17) med sitt bidrag «Dead girl walking».  

Fotolegende og kunstnerisk leder for fotofestivalen, Morten Krogvold, karakteriserer bildene hennes som helt enestående.

- Det er utrolig synd du ikke kan være her når alle skal se på, sa han til den kreftsyke jenta under gårsdagens åpning av fotofestivalen Nordic Light.

- Historien er jo utrolig sterk, så jeg må være såpass kald at jeg ville sagt det dersom dette ikke var noe. Hvis ikke hadde det vært sosialpornografi. Men disse bildene er veldig flotte og hun skaper en ordentlig nærhet.

- Hun skreller av alt det overflødige og går rett inn i kjernen. Det kan selvsagt ha hoe med livssituasjonen hennes å gjøre, men tenk hva hun kan bidra med hvis hun kommer tilbake i livet. Helt utrolig, skryter Krogvold.

Hele slekta samt to stolte foreldre hadde møtte opp for å støtte Regine under åpningen av dagens fotoutstilling.  

Selv forteller hun at bildene illustrerer hennes refleksjoner rundt kreftsykdommen.  

SALGSUTSTILLING: Regine er veldig stolt av å få stille ut bildene sine. Det er noe kristiansundsjenta lenge har drømt om å få gjøre.
SALGSUTSTILLING: Regine er veldig stolt av å få stille ut bildene sine. Det er noe kristiansundsjenta lenge har drømt om å få gjøre. Vis mer

Blå hånd
- Bildene er mine egne tanker og følelser. Mange ble tatt før jeg ble syk, men de er redigert etterpå. Jeg er inspirert av det jeg har tenkt og følt, sier hun til Dagbladet.  

Blant hovedbildene i hennes utstilling finner vi hennes egen hånd dyppet i vann.

- Jeg redigerte hånda mi blå, slik at den skulle se ut som et lik. Man kan jo tenke seg hva jeg følte om akkurat det, sier hun.  

Regine har også et nydelig bilde av en jente, som snur seg vekk fra fotografen.

- Jenta på bildet er søstera mi. Hun er en stille person som ikke alltid er så åpen om følelsene sine. Derfor har jeg kalt bilde for «the quiet» (stillheten).  

Støttefond
Alle bildene som blir solgt går til støttefondet som er opprettet for Regine.  

- Jeg var litt bekymret for å ikke være frisk nok til å være her i dag, og det var på nippet til at jeg ikke dro fordi jeg er veldig sliten nå, men jeg tok en liten tur. Det er artig å være på sin egen utstilling, sier hun selv.

HÅP: Regine har nylig gjennomgått en ny og uprøvd behandlingsform. - Det verste som kan skje er at jeg får forlenget livet mitt, sier Regine.
HÅP: Regine har nylig gjennomgått en ny og uprøvd behandlingsform. - Det verste som kan skje er at jeg får forlenget livet mitt, sier Regine. Vis mer

Jenta som opplevde å få dødsdommen av legene i en alder av bare 17 år, tar opp mange alvorlige temaer i utstillingen sin.  

- Det hjelper litt å få følelsene ut på et bilde, påpeker hun.

Får skryt
Det var Ann Olaug Slatlem, tidligere PR-ansvarlig for Nordic Light, som spurte Regine om hun ville stille ut bildene sine. Hun er også nabo og lærer på medielinja Atlanten videregående skole, hvor Regine går på allmenfaglinja.  

- Jeg la merke til bildene hennes på bloggen, og skrev til henne at hun burde stille ut på Nordic light, sier Slatlem til Dagbladet.  

- Regine er veldig talentfull, og det skal mye til å uttrykke følelser for elever på samme alder som henne, slik Regine gjør. Bildene er også teknisk gode. Det er synd hun ikke går på medielinja, sier hun.

LIKTE DET HAN SÅ: Forografen Marcel Liliënhof hadde ikke hørt om Regines historie, men likte likevel flere av bildene.
LIKTE DET HAN SÅ: Forografen Marcel Liliënhof hadde ikke hørt om Regines historie, men likte likevel flere av bildene. Vis mer