Kreftsyk

Kreftsyke Terje (76) må betale selv

Filmprofilen Terje Kristiansen (76) lever med uhelbredelig kreft. Nå bruker han all sin inntekt på å betale for egen behandling. - Dette må ryddes opp i, sier Sylvi Listhaug (Frp).

PÅ NY MEDISIN: Terje Kristiansen har fått tilgang på ny medisin som gjør at han nå føler seg frisk nok til å kunne ta seg en løpetur i Frognerparken i Oslo. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
PÅ NY MEDISIN: Terje Kristiansen har fått tilgang på ny medisin som gjør at han nå føler seg frisk nok til å kunne ta seg en løpetur i Frognerparken i Oslo. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Han er kjent som filmprodusent i tospann med regissørkona Vibeke Løkkeberg, som kultur- og kinosjef på Ås og kinogründer på Aker Brygge.

Men for Terje Kristiansen har de siste åra vært sterkt preget av en alvorlig beinmargskreftdiagnose.

Sykdommen har ingen kur. Det har sett mørk ut flere ganger, men aldri så mye som i fjor høst, forteller han til Dagbladet.

Etter nær ti år med diagnosen, hadde Kristiansen vært gjennom det som fantes av medisiner og behandlinger på det offentlige helsevesenets repertoar.

- Det var ingen medisiner som virket. Blodprosenten var nede på 5 prosent. Det var livstruende, rett og slett, forteller han.

Gratis medisin

Legene ved Oslo Myeloma Center ved Oslo universitetssykehus, fant imidlertid fram til en medisin som ikke var godkjent for bruk i Norge, men som de mente kunne være verdt å prøve. De fikk tilslag.

Gjennom det som heter Compassionate use program (CUP), får Kristiansen nå medisinen gratis fra leverandøren. Dette er en ordning der medisiner som har vist å ha effekt i kliniske studier, men som foreløpig ikke har blitt formelt godkjent, blir tilbudt gratis av industrien etter søknad fra pasientens lege. Kristiansen kom inn under en variant av programmet som kalles «named patient».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer