- Krefttallene ikke alarmerende

Sjøforsvarets undersøkelser tyder på at kreft-hyppigheten blant de ansatte på Rødbergodden fort ikke er så skremmende som først antatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjøforsvaret vil uansett til bunns i alle hisoriene om kreft blant de ansatte, og varsler nå en storstilt kartlegging av de ansattes helsetilstand.

Det var presseoppslagene de siste dagene som fikk kreft-alarmen til å gå i Sjøforsvarets toppledelse.

I aviser kunne de lese at syv av åtte ansatte på Rødbergodden fort i Troms de siste 15 årene hadde fått kreft. Seks er nå døde. Stygge tall fra andre fort tikket også inn.

- Ikke alarmerende

De siste dagene har Sjøforsvaret kartlagt tallene fra Rødbergodden fort.

- Tallene er ikke lenger alarmerende. Våre tall viser at ni av 21 ansatte har fått en eller annen form for kreft, sier Sanitetsinspektør for Sjøforsvaret, kommandør Jan Sommerfelt Pettersen til Dagbladet.

På gårsdagens pressekonferanse presenterte han statistikk som viser at 40 prosent av alle nordmenn i løpet av livet får en kreftdiagnose. 20 prosent av alle årlige dødsfall i Norge skyldes kreft.

Dagbladets regnestykke viser at 42.8 prosent av de ansatte på Rødbergodden fort har utviklet kreft.

28.5 prosent har dødd av kreftsykdommen.

- Selv om det nå viser seg at det er seks av 21 ansatte som har dødd av kreft, og ikke seks av åtte som media først rapporterte, vil vi undersøke forholdet svært grundig før vi trekker noen konklusjoner. Det skylder vi våre ansatte, og det skylder vi samfunnet, sier Pettersen.

Turbulens

Selv om kreft-tilfellene skulle skyldes en bestemt faktor på fortet, tror han den blir meget vanskelig å finne.

- De kreftrammede har blitt rammet av magekreft, lungekreft, hjernekreft, strupekreft, hudkreft. Som regel vil ikke en utløsende årsak føre til flere forskjellige former for kreft. Det utelukker altså med stor sannsynlighet at det finnes en enkelt årsak til disse krefttilfellene, sier Pettersen til Dagbladet.

De siste årene har Sjøforsvaret opplevd mye turbulens i forbindelse med KNM Kvikk-saken.

- Nå opplever vi igjen at sivilit og militært ansatte er i tvil om vi tar deres helse og sikkerhet på alvor. Det står om vår troverdighet. Derfor iverksetter vi nå denne massive kartleggingen av de ansattes helse og arbeidsforhold, sa Generalinspektøren i Sjøforsvaret, kontreadmiral Kjell-Birger Olsen da han og Pettersen i går møtte pressen.

- To forhold uroer oss sterkt. Det er ikke akseptabelt hvis det viser seg at våre ansatte er utsatt for alvorlig helsemessig risiko. Vi kan heller ikke leve med at våre ansatte, og samfunnet forøvrig, ikke mener vi har nok fokus på de ansattes helse og sikkerhet. Svaret på begge utfordringene er en i norsk målestokk unik helseundersøkelse av tidligere og nåværende ansatte i Sjøforsvaret. Vi samarbeider med Universitet i Bergen og Kreftregisteret.Både forsvarsministerog forsvarssjefen har sagt at det ikke skal stå på penger, sa kontradmiral Olsen.