Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krekar: - Ville ha Amal Clooney som advokat

Mulla Krekar er sterkt kritisk til rettsprosessen mot ham i Italia.

PROFILERT: Teamet rundt mulla Krekar forsøkte å opprette kontakt med den kjente menneskerettsadvokaten Amal Clooney da han sto tiltalt for terror i Italia. Her er hun avbildet under et møte om IS i FN. Foto: NTB Scanpix
PROFILERT: Teamet rundt mulla Krekar forsøkte å opprette kontakt med den kjente menneskerettsadvokaten Amal Clooney da han sto tiltalt for terror i Italia. Her er hun avbildet under et møte om IS i FN. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Denne uka behandler Oslo tingrett om vilkårene er til stede om å utlevere mulla Krekar til Italia.

Krekar ble i sommer dømt til tolv års fengsel for terrorforbund i Italia. Dommen ble avsagt uten at Krekar var til stede, og han fikk aldri forklart seg for verken etterforskere eller i retten.

Da den 63-årige irak-kurderen ble spurt ut av sin egen advokat Brynjar Meling i Oslo tingrett i dag, rettet han sterk kritikk mot rettsprosessen i Italia.

VITNE: Per Sandberg dukket opp utenfor rettsak 127 for å vitne i Krekar-saken. Vis mer

- Snakket aldri med advokaten

Da saken mot ham ble rullet opp i 2015, fikk han en rettsoppnevnt advokat.

- Har du noen gang snakket med henne? spør Meling.

- Nei, aldri, svarer Krekar, som svarer på kurdisk via tolk.

Ifølge han skal advokaten ha forlangt 3000 euro for deler av jobben, mens Krekar skal ha gitt uttrykk for at han ikke klarte å samle så mye penger.

- Jeg fant ut at hun var advokat for sju personer og ikke hadde snakket med noen av dem. I etterkant har jeg forstått - og hun sa det selv - at hun ikke har kunnet lese sakens dokumenter engang fordi det var klausulert, sier Krekar i retten.

- Da sa jeg: «okay, hvis situasjonen er slik, kan minstemann i min familie være advokat», sier Krekar.

Ville ha ny advokat

Mannen, som siden 2003 har vært på FNs terrorliste og vært inn og ut av norske rettssaler over flere år, sier han forsøkte å engasjere en ny advokat som kunne bistå ham Italia.

Den italienske etterforskningen av Rawti Shax, som de anser som en terrorgruppe, var svært omfattende og hadde forgreininger til flere europeiske land. De mener Krekar grunnla og ledet gruppa, og at målet deres var å styrte selvstyret i Irak-Kurdistan og etablere en stat basert på sharialover.

- Tenkte på en smart kvinne

Ifølge Krekar skal det ha vært snakk om omkring 20 000 sider med dokumenter i Italia, og at mye av materiale trengte oversettelse.

- Jeg tenkte på en smart kvinne, som er gift med skuespilleren George Clooney. Men jeg ble også kjent med hvor mye kostnader det kunne bringe med seg. Det var snakk om salær til advokat og oversetting både til norsk, kurdisk og arabisk. Jeg trengte et hav av penger og det hadde vi ikke. Det var en veldig vanskelig situasjon, sier Krekar i retten.

Profilert

Krekars norske advokat, Brynjar Meling, bekrefter i retten at det ble forsøkt etablert kontakt med Amal Clooney (41), som tidligere het Amal Alamuddin. Hun er en libanesiskfødt London-basert advokat spesialisert på menneskerettigheter.

Hun har blant annet representert Wikileaks-grunnlegger Julian Assange og Ukrainas statsminister Julija Tymosjenko. Hun ble verdenskjent da hun giftet seg med George Clooney i 2014.

Ifølge Meling forsøkte de også å få til en avtale med en profilert italiensk advokat. Det ble blant annet også søkt via fylkesmannen i Oslo til dekning av advokatutgifter i Italia.

- Hundre prosent feil

Krekar skal ha formidlet til italienske myndigheter at han var villig til å forklare seg. I desember i fjor ble det forespeilet av norske myndigheter at Krekar kunne reise til Italia for å stille i retten, men dette skjedde aldri.

SKAL FORKLARE SEG: Mulla Kreka får tre timer til å forklare seg i retten tirsdag. Ifølge forsvarer Brynjar Meling kunne klienten hans holdt på mye lenger. Video: Per Ervland. Vis mer

63-åringen brukte mye av sin forklaring i retten i dag på å framstille seg selv som en lærd. Krekar fortalte at han har lest over 5000 bøker de siste 40 åra og at an har vært opptatt av å formidle kunnskap.

- At vi er en gruppe som vil styrte Kurdistan og danne et islamsk kalifat, er ikke riktig. Det er hundre prosent feil, sier han.

Han nekter for at chattegruppene han har vært en del av og nettverkene han har snakket med, har drevet noe skjult ulovlig virksomhet.

SAKKYNDIG: Ekstremismeforsker Lars Gule stilte i dag som sakkyndig vitne i rettssaken mot Mullah Krekar. Video: Per Ervland Vis mer

- Arbeidet handler om det intellektuelle, pedagogikk, økonomi, moral, sosialliv og familieliv. Vi skjuler ikke noe. Vi ljuger ikke til folk, sier Krekar i retten.

Bestrider oversettelse

Dommen fra Italia baserer seg blant annet på en rekke opptak av samtaler Krekar hadde på besøksrommet i Kongsvinger fengsel, der han sonet en dom på to år og ti måneder for blant annet trusler mot Erna Solberg.

I opptakene fra Kongsvinger fengsel framgår det at Krekar vil brenne det norske flagg, grunnloven og så Stortinget.

Krekar bestrider en rekke av det som er referert til i samtalene. Det var PST som installerte avlyttingsutstyret i besøksrommet på bestilling fra Italia. Opptakene ble deretter sendt til Italia.

Krekar mener oversettelsene fra kurdisk er unøyaktige og tatt ut av sammenheng. I går mente han også at PST og italienske myndigheter kan ha blandet han og broren på opptakene.

Krekar var gjennom nøyaktig samme runde om utlevering i 2016 i både tingretten, lagmannsretten, og Høyesterett da han sto som tiltalt i terrorsaken i Italia.

Norske domstoler fant at vilkårene for utlevering var til stede, men plutselig ble begjæringen fra Italia trukket. Etter dommen kom en ny begjæring, og denne runden pågår nå i Oslo tingrett. Avgjørelsen fra tingretten kan ankes videre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media