NY TERRORGRUPPE: To kurdiske brødre er siktet i Sveits for å tilhøre en ny terrororganisasjon som angivelig er opprettet i samarbeid med mulla Krekar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
NY TERRORGRUPPE: To kurdiske brødre er siktet i Sveits for å tilhøre en ny terrororganisasjon som angivelig er opprettet i samarbeid med mulla Krekar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Krekar anklages for å ha startet ny terrorgruppe

Kan ha medlemmer i en rekke europeiske land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To kurdiske brødre er siktet i Sveits for å tilhøre en ny terrororganisasjon som angivelig er opprettet i samarbeid med mulla Krekar.

Den eldste av brødrene mistenkes for å ha dannet gruppen i samarbeid med Krekar. Påtalemyndigheten i Sveits mener den nye organisasjonen tilhører al-Qaida-nettverket og har medlemmer i en rekke europeiske land.

«Den nystartede terroristorganisasjonen hevdes å følge en variert strategi for å tiltrekke seg nye medlemmer og støttespillere, for på denne måten å styrke al-Qaida-nettverkets eksisterende organisasjon», het det i en uttalelse fra påtalemyndigheten mandag.

Gruppens langsiktige mål er angivelig å opprette et verdensomspennende muslimsk styre ved hjelp av «voldelige kriminelle handlinger».

Lukkede nettsider Den eldste av brødrene anklages for å ha hatt en sentral rolle i den nye organisasjonen. Han skal ha opprettet flere internettsider hvor det angivelig er blitt formidlet beskjeder mellom mulla Krekar og væpnede grupper i Irak.

Nettsidene skal også ha blitt brukt til å legge ut tekst og bilder fra terrorangrep utført av al-Qaida og Krekars gamle irakiske organisasjon Ansar al-Islam.

Gruppen skal ha gjort vurderinger av potensielle nye støttespillere for å forsikre seg om at de virkelig støtter de ekstreme islamistenes målsettinger. Deretter har utvalgte tilhengere fått tilgang til lukkede diskusjonssider på nettet, skriver nyhetsbyrået AP.

Drapstrusler Den yngste av de kurdiske brødrene anklages for å ha deltatt i diskusjonene på disse sidene og for å ha spredt gruppens budskap.

De siktede har status som flyktninger i Sveits, og begge risikerer opptil fem års fengsel. Ingen av dem er i øyeblikket fengslet, siden de er løslatt mot kausjon.

Mulla Krekar, som egentlig heter Najumuddin Faraj Ahmad, soner dommer på til sammen seks års fengsel i Norge. Han er dømt for å ha oppfordret til terror og drapstruet flere personer, blant dem Høyre-leder og tidligere kommunalminister Erna Solberg.

(NTB)