Krekar-avhørene avsluttet i dag

Nederlandske immigrasjonsmyndigheter avsluttet i ettermiddag avhørene av mulla Krekar. Først om noen uker vil det bli klart om den omstridte mullaen får asyl i Nederland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Avhørene har forløpt på en god måte. Både myndighetene og jeg selv fikk svar på det vi spurte om. I løpet av de to neste ukene vil vi ta stilling til rapporten som immigrasjonsmyndighetene utarbeider, og tilkjennegi våre reaksjoner og kommentarer. Deretter vil det bli fattet en avgjørelse i saken, sier Krekars nederlandske advokat Martijn Strooij til NTB.

Foruten Krekar, Strooij og en tolk, har to nederlandske tjenestemenn vært til stede under avhørene. I utgangspunktet blir asylsøkere i Nederland intervjuet to ganger:

Først om personalia, og deretter om hvorfor de søker asyl. I Krekars tilfelle ble begge avhørene foretatt samtidig.

Usikre sjanser

Strooij ser avhørene som en innrømmelse av at Nederland brøt sine egne prosedyrer da Krekars søknad om asyl ble avslått uten behandling, ti minutter før han ble satt på flyet til Norge. Likevel våger han ikke å spå utfallet av saksbehandlingen.

- Jeg tør ikke si noe om sjansene for å få opphold, sier Strooij.

I morgen formiddag setter Strooij seg på flyet hjem til Nederland, mens mulla Krekar må bli værende i Norge, til tross for at advokatene torsdag forsøkte å få en domstol i Amsterdam til å pålegge nederlandske myndigheter å bringe Krekar til landet i påvente av at asylsøknaden blir behandlet.

Søknaden ble avslått, men en anke vil bli rettslig behandlet torsdag kommende uke.

- Krekar blir foreløpig i Norge, ettersom han ikke har rett til å dra til Nederland, sier Strooij.

Han sier Krekar må regne med å bli plassert bak murene dersom han tar seg til Nederland i påvente av utfallet av ankebehandlingen av asylsøknaden.

Det norske politiet har foreløpig ikke vurdert det som nødvendig å sette mulla Krekar i arrest.

Frykter Jordan

Mulla Krekar selv frykter fortsatt at norske myndigheter vil utelevere ham til Jordan, etter press fra USA.

- For to dager siden fryktet jeg ikke det. Men nå er jeg redd det kan skje. Derfor søker jeg asyl i Nederland, sier mulla Krekar til NTB.

Nederlandske myndigheter avslo det jordanske kravet om utlevering da Krekar opphold seg i landet, men jordanske myndigheter har begjært Krekar utlevert også fra Norge.

Det amerikanske utenriksdepartementet har gjort det klart at de ønsker en norsk utlevering av mulla Krekar til Jordan.

- Han er ettersøkt i Jordan. Han er ikke ettersøkt i USA på det nåværende tidspunkt. Men vi mener at enhver som ettersøkes for noe kriminelt følgelig burde utleveres, sa talsmann Richard Boucher i det amerikanske utenriksdepartementet torsdag.

Ferdig onsdag

Justisdepartementet i Norge som har ansvaret for utleveringssaken, har sendt grunnlagsmaterialet for behandlingen av begjæringen til Riksadvokaten. Dette er nødvendig fordi en eventuell utlevering krever en rettslig kjennelse.

Det er ventet at Riksadvokaten vil ha avsluttet Krekar-saken onsdag. Det gjelder også vurderingen av siktelsen mot mullaen etter paragraf 104a. Paragrafen omfatter væpnet opprør eller rekruttering til væpnede grupper som kan true rikets sikkerhet.

Risikoen for utlevering til Jordan er en medvirkende grunn til at også Krekars advokat, Brynjar Meling, har anbefalt sin klient å opprettholde asylsøknaden. Krekars nederlandske advokater har anket avslaget.

Mulla Krekar og hans nederlandske advokat Martijn Strooij (t.v.) på vei til samtaler med representanter for nederlandske myndigheter på Hotel Opera i Oslo fredag morgen.
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 506904209


Varnish cache server