- Krekar beordret drap

I dag blir mulla Krekar framstilt for varetektsfengsling, siktet for medvirkning til drapsforsøk og selvmordsbombing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økokrim har vært to turer til Nord-Irak for å etterforske Krekar. I går slo de til mot boligen i Oslo.

I dag ber Økokrim om fire ukers varetekt med brev- og besøkskontroll, men nekter å oppgi hva siktelsen mot mulla Krekar består i.

Etter det Dagbladet kjenner til, knytter den seg til tre konkrete forhold som alle bunner ut i medvirkning til forsøk på drap. Alle episodene skal være knyttet til perioden da han oppholdt seg i Nord-Irak våren 2002.

Etterforskere fra Norge skal ha jobbet tett med den kurdiske sikkerhetstjenesten i Nord-Irak, og sendte etterforskere til regionen både i august og oktober i fjor for å samle bevis og avhøre fanger.

- Ble sjokkert

Sikkerhetssjefen for de kurdiske områdene kontrollert av Kurdistans patriotiske union (PUK) bekrefter overfor Dagbladet at han har hatt kontakt med norsk politi.

- Vi har gitt dem alt vi har av bevis mot Krekar og Ansar Al-Islam. Dette er papirer, lydbåndopptak, video, og fotografier. Vi ga etterforskerne full innsikt i hva han og gruppa har gjort i Kurdi-stan, sier sikkerhetssjef Sarhat Husen Celal til Dagbladet.

- Jeg oppfattet det slik at de ble sjokkert over det de fikk se, forteller han.

Han mener tidspunktene Dagbladet har fått tilgang til i siktelsen mot Krekar, kan stemme overens med tre konkrete saker.

Skulle sprenge sørgende

 • 16. mars 2002 ble selvmordsbomberen Sirvan arrestert da han forsøkte å sprenge seg selv i en folkemengde i byen Halabja.
 • 17. juni 2002 ble 20-åringen Didar Halil pågrepet da han forsøkte å sprenge seg selv i en PUK-base med 70 kilo sprengstoff.

  Begge har forklart til kurdiske og norske etterforskere at Krekar beordret angrepene. Det samme skal Ansar-al Islam-medlemmene Abdulkerim Reza og Hizir Xelal ha sagt da de ble arrestert etter avsløringen av angrepsforsøkene.

 • Krekar skal fra desember 2001 til september 2002 ha reist rundt i Europa for å samle inn midler til å finansiere selvmordsangrep mot kurdiske motstandere i Nord-Irak. Dette skal en av Krekars angivelige adjutanter ha oppgitt da han ble pågrepet av amerikanerne i vinter.

  - Krekars adjutanter har bekreftet det vi alltid har visst - alle aksjoner måtte godkjennes av kommandant Krekar, sier Celal.

  Overrasket


  Arrestasjonen i Oslo i går formiddag kom som lyn fra klar himmel på Krekar selv og hans familie.

  Med rambukk tok politistyrker seg inn i leiligheten der Krekar gjorde seg klar til å gå til fredagsbønnen i moskeen.

  Hans barn skal ha vært til stede, mens kona var på jobb.

  Dagbladet møtte både Krekars bror, Khalid Faraj Ahmad, og kona utenfor leiligheten. Bororen fikk ikke slippe inn.

  - Jeg advarte ham natt til i går om at noe slikt kunne skje. Jeg regnet med at det ville bli et press fra USA etter det påståtte attentatforsøket mot sykehuset i Hamburg i romjula, sier han.

  Krekars advokat Brynjard Meling måtte avbryte ferien med familien da nyheten om arrestasjonen kom.

  - Dette er en stor overraskelse for oss. Jeg mistenker dette å være en dekkoperasjon for å få ham arrestert, fordi de tror han har noe med attentatforsøket som ble avverget i Hamburg i romjula, sier Krekars advokat Brynjar Meling.

RAZZIA HOS KREKAR: Klokka 13.00 i går slo store politistyrker fra Økokrim, Oslo politidistrikt, og Politiets sikkerhetstjeneste til mot Krekars bolig på Grønland i Oslo. Krekars bror, Khalid Faraj Ahmad, sto utenfor mens politiet ransaket leiligheten.
ARRESTERT : Mulla Krekar ble arrestert på ny i går.