Krekar dømt for terrorisme

En militær domstol i Jordan har dømt mulla Krekar til fengsel i 15 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bare en av i alt 15 dømte er pågrepet og har vært til stede i den militære rettergangen. Seks av dem er alt døde.

- Herre gud, alle disse anklagene er falske, sa Saleh al-Riyati til den militære hoveddømmeren, oberst Fawaz Buqour. Al-Riyati er den eneste av de 15 tiltalte som har vært representert i rettergangen, og sitter i Jordansk varetekt.

Jordanske myndigheter mener han var mesterhjernen bak den angivelige terrorcellen på 15 mann som skal ha planlagt terror mot amerikanske og israelske turister i Jordan, samt planlagt drap på jordanske etterretningsagenter. Mulla Krekar skal være mannen som vervet ham til Ansar al-Islam. Derfor ble også han dømt til 15 års fengsel for terror. Norske myndigheter avviste i fjor Jordans utleveringsbegjæring da de ikke fant skjellig grunn til mistanke.

- Ble torturert

Jordaneren al-Riyati ble pågrepet av amerikanske soldater i Nord-Irak helt i starten av Irak-krigen, og utlevert til Jordan.

Terror-anklagen mot ham og de 14 andre mennene - inkludert mulla Krekar - er basert på tilståelser han skal ha gitt i avhør mens han satt i amerikansk og jordansk fangenskap. Da rettssaken startet trakk han disse tilståelsene, og hevdet de var tvunget fram ved hjelp av grov mishandling og tortur i fangenskap.

- Jordansk etterretning klekket ut denne konspirasjonen mot meg, og jeg er rettsforfulgt for noe oppspinn slik at Bush skal være fornøyd med Jordan, sa al-Riyati til frammøtt presse da han ble ført ut av rettssalen.

Hverken innholdet i de angivelige terrorplanene han skal ha hatt, eller detaljer på hvordan han skal ha tilstått, kom fram i retten. Svært mange andre dømte terror-planleggere i Jordan beskylder landet for å fabrikkere saker og dømme dem for å vise støtte til USA og krigen mot terror.

Verken mulla Krekar eller de 13 andre som ble dømt var representert med forsvarer i saken, og ble dømt i såkalt absentia.

Al-Riyati fikk også 15 års fengsel, men straffen ble umiddelbart redusert til 7 år og seks måneder.

DØMT: En militær domstol i Jordan har dømt mulla Krekar til 15 års fengsel for å ha planlagt terror mot amerikanske og israelske turister. Rettsaken har vært omstridt fordi den eneste tiltalte som møtte i retten anklaget jordanske etterforskere for å ha torturert fram falske tilståelser.