Krekar dømt til et år og seks måneder i fengsel for trusler

Kan være ute om ca 100 dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mulla Krekar ble i dag dømt til halvannet års fengsel for trusler og oppfordring til straffbare handlinger.

Det er et halvt år mindre enn aktoratets påstand om to år, og de 248 dagene Krekar har sonet i varetekt vil komme til fradrag.

I mange tilfeller, særlig hvis den innsatte har oppført seg bra og fulgt regelverket i fengselet, løslates fanger etter at to tredjedeler av dommen er sonet. Hvis det skjer med Krekar, vil han være en fri mann om ca 100 dager. Hvis ikke, må han belage seg på ytterligere et halvt år i fengsel.

- Han fikk ikke løslatelse etter to tredjedeler sist, sier Meling til Dagbladet.

Uansett er det mindre enn et år til Krekar må løslates. Meling sier det vil bli en del av vurderingen av hvorvidt Krekar anker. 

- Hva skjer når han løslates?

- Det vet jeg ikke, men det blir spennende å se. Vi er i hvert fall ikke ferdige med Mulla Krekar, verken jeg eller det norske samfunnet, sier Meling.

Spillet i gang Aktor Vegard Rødås sier han er fornøyd med dommen.

- Det er en relativt streng dom, sier han til Dagbladet.

- Hva tenker dere om det som skjer når han skal løslates? Er det fortsatt et ønske om at han ikke skal kunne gå fritt i Oslo?

- Det må vi ta når den tid kommer.

Spillet om Krekarsom du selv kan spille her, er altså snart i gang igjen.

SNART I GANG IGJEN: Snart må vi belage oss på at spillet om Mullar Krekar ruller i gang igjen.
SNART I GANG IGJEN: Snart må vi belage oss på at spillet om Mullar Krekar ruller i gang igjen. Vis mer

Tidligere i år forsøkte myndighetene å tvangsflytte Krekar til Kyrksæterøra, blant annet for å få ham vekk fra Oslo og det som ble beskrevet som et ekstremt miljø på Østlandet. Men de vant ikke fram i lagmannsretten, og droppet å anke til Høyesterett. Den gang sa aktor Rødås at det er viktig for politiet å ha kontroll på Krekar. 

- Det har vi så lenge han er i fengsel, sa han.

Lagmannsretten kom i sin kjennelse, som nå er rettskraftig, med kritikk av at justisdepartementet instruerte politiet i saken uten at de hadde kompetanse til det. Justisminister Anders Anundsen (Frp) sa han var uenig i avgjørelsen.

Krekar ble i dag dømt for trusler og oppfordring til en straffbar handling. Det er et halvt år kortere enn aktors påstand. De 248 dagene Krekar har sittet i varetekt kommer til fradrag. Han dømmes også til å betale 75 000 kroner i oppreisningserstatning.

På spørsmål om han ville anke, tok Krekar betenkningstid.

- Ingen tvil Det politiet mener må tolkes som trusler kom i et NRK-intervju i februar i år, hvor Krekar sa at enhver som har kjennskap til en kurderes dødsdom, «står fritt til å drepe ham». Han uttalte videre at han ville sende en «gave» til den som dreper vedkommende.

Tingrettsdommer Peter Blom skriver i dommen at han mener det ikke er noen formildende omstendigheter i saken.

- Det er ingen tvil om at han gir uttrykk for at den som dreper en vantro skal få en påskjønnelse, heter det i dommen.

Dommeren mener det ikke er tvil om at Krekar snakket om den fornærmede kurdiske mannen.

- Han gir uttrykk for at han, hvis han kan, vil gi en påskjønnelse til den som utfører et drap på vedkommende. Han sier at det er tillatt å drepe vedkommende, leser Blom, som også har lagt vekt på at Krekar «ikke kan sies å ha tatt avstand fra det ekstreme islamistiske miljøet». 

- Retten er ikke i tvil om at truslene objektivt sett var egnet til å skape alvorlig frykt, heter det i dommen, og at det er snakk om særlig skjerpende omstendigheter, fordi truslene ble framsatt i en TV-sending som ble sett av mange, og at han handlet forsettelig.

Ikke vernet Retten mener oppfordringer til drap ikke er vernet av ytringsfriheten. 

Krekars advokat Brynjar Meling argumenterte i retten for at Krekar i realiteten allerede er dømt for det samme forholdet han nå er tiltalt for. Retten er ikke enig i det, og slår fast at det må anes som ulike forhold.

Meling er skuffet over dommen:

- Jeg mener uttalelsene hans denne gangen er beskyttet av ytringsfriheten, at de er en kommentar til den forrige dommen, sier Meling til Dagbladet. 

DØMT:  Mullah Krekar i samtale med sin forsvarer Brynjar Meling etter domsavsigelsen i Oslo tinghus. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
DØMT: Mullah Krekar i samtale med sin forsvarer Brynjar Meling etter domsavsigelsen i Oslo tinghus. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Krekar ønsket ikke å snakke med pressen i dag. I retten sa han at NRK, som sendte programmet der truslene ble framsatt, har oversatt intervjuet med ham feil.

- Enten har oversetteren gjort det med vilje, eller så har han ikke forstått det, sa han i retten.  

Den første dagen i retten møtte Krekar opp med en plakat med ordene «Skamløst. Hvor er menneskerettighetene?» påskrevet.