Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krekar dømt til fem års fengsel - anket på stedet

Advokat Meling håpet på frifinnelse.

DØMT: Mulla Krekar anket dommen på fem års fengsel. Her med sine forsvarere Brynjar Meling og Arvid Sjødin. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
DØMT: Mulla Krekar anket dommen på fem års fengsel. Her med sine forsvarere Brynjar Meling og Arvid Sjødin. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Najumuddin Faraj Ahmad (55), bedre kjent som mulla Krekar var tiltalt for drapstrusler mot blant andre Høyre-leder Erna Solberg.

Han skal også ha truet tre norskkurdere.

- Krekar ga uttrykk for at de kunne drepes. To av dem hadde brent deler av koranen, den tredje hadde brukt et krenkende bilde på en bok, sa dommer Per Fleisje i retten.

-
De forholdene mulla Krekar er tiltalt for er langt mer alvorlige enn hva vi kan finne veiledning for i rettspraksis knyttet til andre trusselsaker, poengterte statsadvokat Marit Bakkevig da hun avsluttet aktoratets prosedyre i Oslo tingrett i slutten av februar.


Hun ba om at Krekar blir funnet skyldig etter alle tiltalens punkter og summerte opp straffeutmålingen til fem års fengsel.

Ikke dømt for tv-uttalelse Krekar blir ikke dømt for uttalelsene til journalister fra NBC i progammet 'The Wanted'.

"Uttalelsene i programmet var samlet sett en oppfordring om å fortsette med selvmordsaksjoner blant annet i Irak og mot amerikanske interesser og personell", står det i dommen.

- Det er ikke sikkert om Krekars utsagn har hatt betydning, leser dommeren.

Retten frifinner ham derfor for paragrafen som omhandler oppfordring til terrorisme.

Krekar frifinnes også for forhold inntatt i en tilleggstiltale om trusler mot en mann i 2011, men dommeren antyder at han i straffeutmålingen for de andre punktene vil vektlegge at denne trusselen var en del av "en sammenhengende trusselsituasjon" i lang tid for den aktuelle norskkurderen.

I dommen står det at Krekar ikke viser tegn til å aksptere normen om at man ikke skal drepe.

- Retten er ikke i tvil om at Krekar vil komme med nye drapstrusler om han opplever krenkelser, leser dommeren.

Drapstruslene mot de norskkurdiske fornærmede tilsier alene en straff på to år og seks måneders fengsel, mener dommeren. Krekar ble til sammen dømt til fem års fengsel.

Anket på stedet Etter at dommen falt tok Krekar en kort rådslagning med advokat Brynjar Meling før han svarer: - Det er klart jeg anker dommen.

Advokat Meling sier de er overrasket over dommen, og at de nå "bretter opp ermene" og tar fatt på arbeidet med ankesaken.

- Selvsagt er vi overrasket når vi hadde gått for frifinnelse. Vi er særlig overrasket over at han blir dømt etter tiltalens post 1 (om terrortrusler mot blant andre Erna Solberg, red. anm.).

Aktor, som ba om fem års fengsel, er godt fornøyd.

- Det var en grundig og god dom, sier Geir Evanger i aktoratet. Han medgir at dette ikke er siste ord i saken, men mener tingretten la seg på et riktig straffenivå.

Truet Erna Solberg «Erna Solberg sier, kast ut Mulla Krekar til døden, hun skal betale prisen for det. Hun skal betale prisen for det av eget ånd (liv). Hvem som tar livet hennes, vet jeg ikke, Al-Qaida, Ansar Al-Islam, mine slektninger, barna mine, jeg vet ikke. Jeg vet ikke hvem. Men hun skal betale prisen sin», sa Krekar under et møte med internasjonal presse 10. juni 2010.

Det var Frps Siv Jensen som anmeldte Krekars trusler mot kommunalminister Erna Solberg i møtet med de utenlandske journalistene.

- Ingen drapstrussel Krekar sier det ikke var noen drapstrussel. Men snakker om «voldsom motreaksjon» og al-Qaida-framstøt mot Norge hvis han blir utvist.

Krekar søkte asyl i Norge høsten 1991, og allerede året etter var han tilbake i Midtøsten for å drive krigsopplæring, etter opplsyninger norsk politi.

- Solberg var bare et navn som dukket opp, uten at jeg kunne navnet på de andre ansvarlige. Det er som når jeg snakker om tysk filosofi og nevner Schopenhauer eller Hegel - det er jo bare navn. Hun var bare et symbol for meg. Hadde jeg kjent til andre norske navn ville jeg kanskje nevnt dem, sa Krekar i retten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media