- Krekar er ikke den farligste personen i Norge

Norge og verden er annerledes nå, sier samfunnsforsker.

- FORRIGE GENERASJON: Mulla Krekar tilhører forrige generasjon av personer som utgjør en fare for rikets sikkerhet, mener samfunnsforsker Tor Georg Jakobsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- FORRIGE GENERASJON: Mulla Krekar tilhører forrige generasjon av personer som utgjør en fare for rikets sikkerhet, mener samfunnsforsker Tor Georg Jakobsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Norge og verden er annerledes enn da Krekar gjennomgikk sin første rettsprosess her til lands, og man kan si han tilhører forrige generasjon av personer som er en trussel mot rikets sikkerhet. Han er ikke den farligste personen i landet, sier Tor Georg Jakobsen, førsteamanuensis i statsvitenskap ved Handelshøyskolen i Trondheim, til Dagbladet.

Det var forskningsmagasinet Gemini som først intervjuet Jakobsen om at store ressurser nå settes inn på å tvangsplassere mulla Krekar i den lille trønderbygda Kyrksæterøra.

- Må holdes øye med - Krekar fra Kurdistan er neppe den største trusselen mot Norge. Jeg er mye mer bekymret for hjemvendte krigere fra Levanten, som har fått våpenopplæring, sier samfunnsforskeren. Men understreker:

- Han har tross alt ledet en bevegelse (Ansar al-Islam), og det er nok nødvendig fortsatt å holde øye med ham. Og det er et snev av logikk i å plassere ham på Kyrksæterøra; selv om han nå mest opererer på nettet, gjør han mindre skade på et lite sted.

Ansar al-Islam hadde sin storhetstid i 2001-03, perioden da Krekar var leder for den kurdisk-islamistiske gruppa. I dette tidsrommet sto gruppa bak en rekke massakrer rettet mot de kurdiske selvstyremyndighetene i Irak, og han er fremdeles en etterlyst mann i landet. Det er også grunnen til at det ikke lar seg gjøre å sende ham tilbake.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.