Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Krekar er ikke den farligste personen i Norge

Norge og verden er annerledes nå, sier samfunnsforsker.

- FORRIGE GENERASJON: Mulla Krekar tilhører forrige generasjon av personer som utgjør en fare for rikets sikkerhet, mener samfunnsforsker Tor Georg Jakobsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- FORRIGE GENERASJON: Mulla Krekar tilhører forrige generasjon av personer som utgjør en fare for rikets sikkerhet, mener samfunnsforsker Tor Georg Jakobsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Norge og verden er annerledes enn da Krekar gjennomgikk sin første rettsprosess her til lands, og man kan si han tilhører forrige generasjon av personer som er en trussel mot rikets sikkerhet. Han er ikke den farligste personen i landet, sier Tor Georg Jakobsen, førsteamanuensis i statsvitenskap ved Handelshøyskolen i Trondheim, til Dagbladet.

Det var forskningsmagasinet Gemini som først intervjuet Jakobsen om at store ressurser nå settes inn på å tvangsplassere mulla Krekar i den lille trønderbygda Kyrksæterøra.

- Må holdes øye med - Krekar fra Kurdistan er neppe den største trusselen mot Norge. Jeg er mye mer bekymret for hjemvendte krigere fra Levanten, som har fått våpenopplæring, sier samfunnsforskeren. Men understreker:

- Han har tross alt ledet en bevegelse (Ansar al-Islam), og det er nok nødvendig fortsatt å holde øye med ham. Og det er et snev av logikk i å plassere ham på Kyrksæterøra; selv om han nå mest opererer på nettet, gjør han mindre skade på et lite sted.

Ansar al-Islam hadde sin storhetstid i 2001-03, perioden da Krekar var leder for den kurdisk-islamistiske gruppa. I dette tidsrommet sto gruppa bak en rekke massakrer rettet mot de kurdiske selvstyremyndighetene i Irak, og han er fremdeles en etterlyst mann i landet. Det er også grunnen til at det ikke lar seg gjøre å sende ham tilbake.

Soner dom Seinere har Krekar først og fremst markert seg på nettet, og soner for tida siste delen av en dom i Kongsvinger fengsel, fordi han drapstruet Erna Solberg og tre kurdiske menn. Overføringen til Kyrksæterøra skal skje en gang etter at soningen er over på søndag; nøyaktig hvordan dette skal skje, er uklart.

- Vi har verken ønske eller mulighet til å kommentere disse detaljene ennå, av ulike årsaker, sier Martine Laeng, kommunikasjonsrådgiver i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

Jakobsen minner om at det er politiet som står bak avgjørelsen å sende Krekar til Øra, som tettstedet kalles på folkemunne.

- De sitter på mer info enn de vil dele med oss, og det er derfor vanskelig å kritisere dem for ressursbruken. Bak ligger det nok en reell frykt for miljøet rundt ham, som er sentrert i Oslo, sier han.

- Det er i det hele tatt vanskelig å snakke om terrorforebygging og ressursbruk. Man vet jo ikke fasiten før det er for seint.

- Kinkig for Frp Forskeren er klar på at Krekar-saken bærer preg av at Frp er satt i en «veldig kinkig situasjon». Frp måtte for to uker siden erklære at det ikke lar seg gjøre å kaste ut Krekar, som de har lovet i årevis. Løsningen ble en instruks fra justisminister Anders Anundsen i forrige uke, om at personer i liknende situasjon som Krekar skal kunne tvangsplasseres på landet mot meldeplikt.

- Denne saken vil være en plagsom påminnelse for regjeringen, på linje med plastposesaken (den vedtatte avgiften på plastposer, red.anm.). De har kritisert tidligere regjeringer for ikke å få ut Krekar, og etter dette vil de for alltid bli påminnet at de plasserte ham på Kyrksæterøra.

Krekars forsvarer Brynjar Meling har allerede varslet at han vil ta rettslige skritt for å forhindre at klienten havner i Trøndelag.

- Det blir veldig interessant å se hva som skjer i retten. Er beslutningen om Krekar en særegen eller allmenngyldig beslutning? spør Jakobsen.

FORSKER: Tor Georg Jakobsen er førsteamanuensis i statsvitenskap ved Handelshøyskolen i Trondheim. Foto: PRIVAT
FORSKER: Tor Georg Jakobsen er førsteamanuensis i statsvitenskap ved Handelshøyskolen i Trondheim. Foto: PRIVAT Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media