- Krekar er kriminell

Iraks myndigheter avviser på det sterkeste at de har noe med mulla Krekar å gjøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAGDAD (Dagbladet): Det irakiske parlamentsmedlemmet Ala al-Hadithi kaller lederen for den kurdiske gruppa Ansar al-Islam for kriminell, og mener Krekar burde vært arrestert.

- Mulla Krekar og hans gruppe Ansar al-Islam opererer i et område som er under amerikansk kontroll. Vi har ingen forbindelser til dette området i Nord-Irak, sier Ala al-Hadithi til Dagbladet.

Samtlige medlemmer av parlamentet i Irak kommer fra det regjerende Ba'ath-partiet, og de er nøye valgt ut av regimet.

En skam

Ansar al-Islam er et av båndene USA har prøvd å knytte mellom al-Qaida og Saddam Hussein. Amerikanske myndigheter har ikke lagt fram noen dokumentasjon på at slike bånd eksisterer, men kurdiske grupper påstår at Ansar al-Islam får våpen, blant annet landminer, fra regimet i Bagdad.

Ansar al-Islam opererer i det kurdiske Nord-Irak. Dette området har ikke vært under kontroll av sentralmyndigheten i Bagdad siden Golfkrigen i 1991.

- Påstandene om at vi skulle ha noe med mulla Krekar å gjøre, er skammelige og absurde. Mulla Krekar er en skam for Irak, men vi kan ikke gjøre noe med ham eller hans gruppe fordi vi ikke har noen myndighet i det kurdiskkontrollerte Nord-Irak, sier al-Hadithi.

Kontakter

Al-Hadithi blir atskillig vagere på spørsmål om Irak sitter på informasjon som kan knytte mulla Krekar til al-Qaida og Osama bin Laden.

- Vi vet at Ansar al-Islam har mange internasjonale kontakter, blant annet til Afghanistan. Men om gruppa er knyttet til al-Qaida, kan jeg ikke si noe om, sier al-Hadithi.

Han tar kraftig avstand fra det Osama bin Laden står for.

- Det er en fundamental forskjell mellom Irak og al-Qaidas tolkning av islam og syn på virkemidler i kampen. Vi står på helt forskjellig side. Men fakta synes ikke å spille noen rolle for Washington. De er mer interessert i å fabrikkere løgner for å kunne angripe Irak, sier al-Hadithi.