Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Krekar et funn som julenisse

Det skriver den nettopp avgåtte sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Jørn Holme, i ny bok.

NISSE?: Ville du brukt denne mannen som julenisse? Den nettopp avgåtte sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste, Jørn Holme, mener mulla Krekar ville passet perfekt i rollen. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN.
NISSE?: Ville du brukt denne mannen som julenisse? Den nettopp avgåtte sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste, Jørn Holme, mener mulla Krekar ville passet perfekt i rollen. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||TRONDHEIM (Dagbladet): I boka «Det politiske mennesket — Et festskrift til Odd Einar Dørum» har Holme skrevet kapittelet «I terrorens tid».

Der får vi vite at Dørum tok sin oppgave som justisminister så alvorlig at han en gang forlot Venstres sommerfest for å inspisere sikkerheten på T-banenettet om natten når togene ikke gikk.

Da man dagen etter kunne lese i Aftenposten at en mann var sett gående i Oslos undergrunn om natten, visste ingen at det var justisministeren som hadde foretatt sin helt private befaring.

Krekar
Holme gikk nettopp av som sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for å ta over som riksantikvar. Ifølge boka gjør dette at han føler seg friere til å komme med noen refleksjoner i ettertid.

Han skriver blant annet at førstestatsadvokat Lasse Qvigstad hele tida var imot at Krekar skulle etterforskes, og at saken skapte et anstrengt forhold mellom Qvigstad og daværende PST-sjef Per Sefland.

I februar 2003 inviterte Oslo Unge Venstre mullaen til Liberal Kafé, og Holme skriver at «Krekar mestret slike arenaer med sitt bestefarlignende smil. Som julenisse ville han vært et funn, med sjarm og godt smil. I slike offentlige sammenhenger sa han alltid det ufarlige».

Utfordring
Men Holme peker også på den siden av Krekar som kom fram i Borgarting lagmannsrett da utvisningen ble prøvet:

«For åpen rett ble Krekars tale i en moské i Nord-Irak dokumentert. Her uttalte han at det var fordel å bruke barn i selvmordsangrep, fordi de ikke stilte spørsmål» skriver Holme som mener Krekar «har vært, og kommer til å bli, en sann utfordring for enhver sittende regjering så lenge utvisningen ikke kan bli effektuert».

Holme var justisminister Dørums statssekretær. Han lar førstestatsadvokat Qvigstad få gjennomgå for at han ofte gikk imot det de foreslo av lovendringer i Bondevik II-regjeringen, og han hevder det ofte skjedde med påfølgende oppslag i Aftenposten og NRK.

—Etter hva jeg har fått sitert fra boka, har Holme en nokså upresis oppfatning av virkeligheten, sier Qvigstad til Dagbladet. Mer vil han ikke si før han har lest boka.

Killengreen
Holme beskriver også den sterke politidirektør Ingelin Killengreen som en «som nær alltid fikk viljen sin».

Han mener hun kunne spillet mellom politikk og fag, og hevder hun hadde «evnene til et finurlig samspill» med Politiets Fellesforbunds leder Arne Johannessen.

Holme skriver at Killengreen ville overta Hovedredningssentralen og Sivilforsvaret, foruten PST. Da ga han Dørum følgende råd:«Hvis du følger henne, blir hun innenriksminister, og du er bare justisminister, ikke engang politiminister».

Killengreen opplyser til Dagbladet at hun husker godt debatten rundt hvilke oppgaver som skulle ligge under Politidirektoratet.

—Det var mange sterke meninger også om dette, ja. Uansett, dette er vel ei bok jeg bør lese, sier Ingelin Killengreen.

Terrorangrep
Holme mener terrortrusselen mot Norge særlig må ses på bakgrunn av vår militære deltakelse i Afghanistan, og hevder at vestlige regjeringssjefer som avviser denne koblingen i beste fall fordreier sannheten.

Den nettopp avgåtte PST-sjefen tror et terrorangrep i Norge vil snu vårt samfunn opp ned, med betydelig politisk ustabilitet, fremmedfrykt og populistiske og lettkjøpte løsninger på bekostning av personvern og rettssikkerhet.

«Jeg er stygt redd for at våre partier ville ha falbudt inngripende og farlige løsninger, med stigmatisering, polarisering og marginalisering av vår «innvandrerbefolkning» som konsekvens» skriver Jørn Holme.

Mobil-besatt
Festskriftet «Det politiske mennesket» gis ut til den tidligere Venstre-lederen og statsråden Odd Einar Dørums ære, men den er slett ikke en ren hyllest. Selv om boka inneholder mye skryt, har redaktør Torgeir Anda ikke gjort noe for å skjule Dørums mindre heldige sider.

«Egentlig kretser det seg alltid om Odd Einar, av og til kan det bli for mye for omgivelsene (...) men som oftest tilgir vi at han er selvopptatt» skriver Anda, som beskriver mobilen som Dørums «viktigste materielle besittelse — eller skal vi heller si besettelse».

Samme tema tas opp av Aage Müller-Nilssen i Kirkens Bymisjon, der sentralbordet var vant med at det stort sett glødet på Dørums linje.

Han beskriver «en munter, men neppe helt avslappet runde» da Dørum ville ha mobiltelefon, på ei tid det var forbeholdt de få. «Jeg svarte at en mobiltelefon trodde jeg ikke at han skulle ha. De små pausene i hverdagen mens han var på vei fra det ene til det annet, syntes jeg han kunne ha godt av å ha for seg selv i en aldri så liten ro og ettertenksomhet» skriver Müller-Nilssen.

Han beskriver Dørum som en krevende medarbeider, som kommuniserte ustoppelig og til alle døgnets og ukas tider, og som rapporterte ustanselig fra alle de samtaler, møter og opplevelser han hadde.

«Så intenst at jeg ganske snart måtte si at jeg utenom en romslig arbeidstid ikke ville ha telefoner, med mindre det var alvorlig krise» skriver Dørums sjef i Bymisjonen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media