Krekar får møte sine advokater

Mulla Krekar får møte sine nederlandske advokater i spesialfengslet klokken 15 mandag. Torsdag vil Krekar trolig bli fremstilt for en rettslig høring i Nederland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tror vi allerede har nok informasjon i denne saken til at han kan varetektsfengsles for 20 dager, sier talsmannen for påtalemyndigheten i Haarlem, Ed Hartjes, til NTB.

Bakgrunnen for at Krekar fremstilles for en dommer i Nederlands Haarlem-region, et at Schipol-flyplassen ligger der. Krekar ble pågrepet på flyplassen torsdag i forrige uke. Det er imidlertid mest sannsynlig at den rettslige høringen vil foregå inne i spesialfengslet Nieuw Vosseveld, ni mil sør for Amsterdam, der Krekar sitter på en spesialcelle. Høringen vil være lukket for offentligheten.

- Den mistenkte sitter fengslet under maksimale sikkerhetstiltak. Det er knyttet en sikkerhetsrisiko til å bringe ham ut av fengselet, sier Hartjes.

Vil være med

Torsdag går den lovfestede fristen ut for hvor lenge politiet kan holde på mullaen uten at saken prøves rettslig for en dommer. I slutten av uken går også fristen ut for at Jordan skal begrunne sitt krav for å få ham utlevert.

Men Hartjes mener altså at påtalemyndigheten har nok informasjon for å få ham fengslet. Etter at mulla Krekar eventuelt blir varetektsfengslet i 20 dager, må saken hans igjen prøves rettslig.

Krekars advokater har fått tillatelse til å møte Krekar i fengselet i den vesle byen Vught mandag klokken 15. Også den norske advokaten, Brynjar Meling, har appellert om å få være med på møtet, men har foreløpig ikke fått noen bekreftelse.

Fengselet avgjør

Meling er spent på utfallet av møtet med Krekar, som ikke har fått snakke med sine advokater siden han ble pågrepet torsdag.

- Vi har foreløpig prioritert at advokatene får sette seg inn i saken så fort som mulig. Derfor har vi foreløpig ikke bedt om at familien får møte ham, sier Meling til NTB.

Talsmann Ed Hartjes hos påtalemyndigheten sier at det er opp til fengselet å avgjøre om Krekars norske familie får møte ham i fengselet før dommeren har vurdert saken. Krekars kone og bror kom til Amsterdam fra Oslo søndag.

Men fengselets ledelse vil foreløpig ikke kommentere dette spørsmålet overfor NTB.

(NTB)