Krekar fengles i fire uker

Krekars uttalelser på fjernsyn var å regne som en oppfordring til hellig krig, mente rettet og fengslet han for fire uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulla Krekar ble framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett i ettermiddag. Førstestatsadvokat Erling Grimstad har begjært Krekar varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll.

Alvorlige anklager

Den mye omtalte og omstridte kurderen er siktet for kidnapping og terrorvirksomhet. Grunnlaget for å knytte han til terrovirksomhet er ifølge politets dokumenter, som ble overlevert retten i dag, sitater fra et intervju gjort av nederlandsk fjernsyn. Dette ble senere sendt på NRK 19. mars i år.

Kilder Dagbladet.no har snakket med sier at politiet mener uttalelsene fra Krekar er å anse som en oppfording til Jihad, også kjent som hellig krig. Dette mener hans forsvarer, Brynjar Meling ikke er korrekt. Han viser til Krekars ytringsfrihet.

I retten vil politiet trolig også vise til opptak gjort av Krekar i Kurdistan, der han oppfordrer til bruk av våpen i en politisk kamp. Også disse uttalelsene skal være grunnlag for terrorsiktelsen mot Krekar.

Lukket rett

Tingrettsdommer Morten Bjone ga påtalemyndigheten medhold i begjæringen om lukkede dører i retten. Begrunnelsen var at særlige forhold gir grunn til frykt for at offentlighet vil vanskeliggjøre sakens opplysning og dermed etterforskningen. Økokrim vil prosedere på at det foreligger en rømningsfare for de straffbare forholdene Krekar er siktet for. Han risikerer 21 års fengsel om han blir funnet skyldig i terrorvirksomhet.

Broren sitter på glattcelle

Krekars bror, Khalid Faraj Ahmad, som også ble pågrepet i går kveld, sitter fortsatt i arresten på politihuset i Oslo i ettermiddag. Han er foreløpig ikke avhørt fordi advokat Brynjar Meling ikke har hatt tid til å være tilstede.

- Jeg har bedt om at han løslates da han kun er siktet for å ha hindret politiet i å utføre jobben sin da de skulle pågripe Krekar i går, sier Meling til Dagbladet.no

Politiet har ikke tatt stilling til om Krekars bror skal framstilles for varetektsfengsling. Om han blir det, skjer det i morgen klokka 11 i Oslo tingrett.

Siktelsen mot Krekar

Krekar er siktet for brudd på straffelovens paragraf 147A, den såkalte terrorparagrafen.

Han er også siktet for kidnapping, falsk forklaring samt paragraf 104A, som omfatter dannelse eller deltakelse av en privat organisasjon av militær karakter.

Folksomt

Et fulltallig pressekorps, både fra Norge og utlandet hadde møtt opp i retten i dag. Sikkerhetstiltakene var skjerpet. Politiet tok ingen sjanser. Alle måtte gå gjennom en metalldetektor. Politiet vil være sikre på at ingen har med seg våpen eller gjenstander som kunne true sikkerheten til siktede, medlemmene av påtalemyndigheten eller Krekars forsvarer.

Dette sa Krekar på nederlandsk fjernsyn

- Vi har nå unge folk som er villige til å ofre livene sine. Ja, selvmordsbombere. Vi har slike, og de er enda viktigere og farligere enn de palestinske organisasjonene Hamas og Jihad (Hellig krig).

- Vi mener at det er USAs krig mot Islam, sa Krekar mens han pekte på et Irak-kart.

FULLTALLIG RETT:</B> Sal 207 var fylt til randen da Krekar måtte svare for påstander om terrorvirksomhet.