Krekar fengslet: - Det eneste som kan hjelpe oss, er et kontinuerlig mediesøkelys

59-åringen er fengslet for tre uker. Forsvarer Brynjar Meling mener Justisdepartementet er inhabile i prosessen.

VISTE TEGN: Da mulla Krekar ankom retten i dag, viste han et tegn som skal uttrykke støtte til Egypts avsatte president Muhammed Mursi. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
VISTE TEGN: Da mulla Krekar ankom retten i dag, viste han et tegn som skal uttrykke støtte til Egypts avsatte president Muhammed Mursi. Foto: Cornelius Poppe / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• SISTE: I 19.15-tida er det klart at PST får medhold i fengslingsbegjæringen; Krekar er fengslet for tre uker med brev- og besøkskontroll. De to medsiktede er fengslet i henholdsvis to og tre uker.

(Dagbladet): - Dette er en veldig alvorlig sak. Departementet har en rolle ved utsendelser uansett, og i enhver annen setting ville personer som skal ta en avgjørelse, og samtidig har gått ut og uttalt seg så sterkt om et ønsket utfall, blitt kjent inhabile. De er nå satt til å ha det siste ordet i mulla Krekar-saken, sier advokat Brynjar Meling til Dagbladet.

- Det eneste som kan hjelpe oss, er å ha et kontinuerlig mediesøkelys, konstaterer han.

Lukket møte Meling, som forsvarer mulla Krekar, er kraftig irritert over at Oslo tingrett i dag valgte å lukke fengslingsmøtet for klienten. 59-åringen ble i går pågrepet i Kongsvinger fengsel, etter påtrykk fra italienske myndigheter, som mener han leder ei terrorgruppe med avdelinger i flere europeiske land, og vil ha ham utlevert.

Justisdepartementet, med minister Anders Anundsen i spissen, har gjentatte ganger uttalt at de ønsker Krekar ut av landet. Under den felles seansen med pressen etter fengslingsmøtet uttalte Meling at han og klienten ikke har tillit til at departementet tar sin oppgave alvorlig.

Politiets sikkerhetstjeneste krevde Krekar fengslet for tre uker med brev- og besøkskontroll. Kjennelsen, som gir dem medhold i begjæringen, kom i 19.15-tida.

- Vås Italienerne, som i lengre tid har hatt løpende kontakt med sine norske kolleger, mener Krekar har ledet ei terrorgruppe fra fengselet ved hjelp av nettelefontjenesten Skype. Det avviser Meling på det sterkeste.

- Det er tull, vås og latterlig, konstaterte han.

Gårsdagens politiaksjon, kalt «jweb» foregikk i flere land, og til sammen 17 personer ble arrestert. Italiensk politi mener Krekars angivelige gruppe har planlagt terroraksjoner bl.a. i Norge, og at 59-åringen har gitt ordre om å rekruttere selvmordsbombere.

Krekar nekter enhver skyld i saken, og Meling beskriver påstandene som gammelt oppgulp.

Nylig dømt Krekar, hvis egentlige navn er Najmuddin Faraj Ahmad, har tilbrakt mesteparten av de siste åra i fengsel etter ulike dommer. Seinest 30. oktober ble han dømt i lagmannsretten for trusler.

To andre menn ble pågrepet i går, i forbindelse med saken. Meling bekrefter at de er bekjente av Krekar.

- Han kjenner dem godt, og de har tidligere besøkt ham i fengselet. Men det er helt ufarlig, sier han.

De to medsiktede er varetektsfengslet i henholdsvis to og tre uker.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram