IKKE MEDHOLD: Mulla Krekar anket terrordommen mot seg, men fikk ikke medhold. Her i forbindelse med et fengslingsmøte i Oslo tingrett. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
IKKE MEDHOLD: Mulla Krekar anket terrordommen mot seg, men fikk ikke medhold. Her i forbindelse med et fengslingsmøte i Oslo tingrett. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

Krekar fikk ikke medhold i ankesaken

Terrordømte mulla Krekar har anket den 12 år lange dommen mot ham. Fredag tapte han ankesaken i Italia.

Publisert

Saken vil nå trolig gå til den italienske høyesteretten, skriver TV 2, som først meldte om utviklingen.

Mulla Krekar, hvis egentlige navn er Najumuddin Faraj Ahmad, ble 26. mars utlevert til Italia etter at han i fjor ble dømt til 12 års fengsel for terrorplanlegging i landet. Italiensk politi mener 63-åringen har vært leder for Rawti Shaw, som skal være et terrornettverk.

Han anket dommen, og ankesaken skulle opprinnelig startet fredag 3. juli i byen Bolzano i Nord-Italia, men ble utsatt til 10. juli.

Ved 18.15-tiden fredag var kjennelsen klar - Krekar fikk ikke medhold i anken.

Meling: Bekrefter justismordet

Krekars italienske forsvarer, advokat Vittorio Plati, mener at det ikke eksisterer bevis for at Krekar har deltatt i et terrornettverk.

Aktoratet står imidlertid fast ved dommen gitt. De mener det er klare bevis for at 63-åringen er leder og grunnlegger av Rawti Shax, som europeiske politimyndigheter mener han har styrt fra sin celle i Kongsvinger fengsel.

- I loven går det tydelig fram at det ikke er nok å bare planlegge og omtale terrorisme. Det må også finnes fysiske bevis som underbygger dette, og det har vi ikke etter min mening her. Terror gjennomføres med fysiske midler, sier Plati til TV 2.

Dagbladet har vært i kontakt med Krekars norske forsvarsadvokat, Brynjar Meling. Han reagerer også sterkt på avgjørelsen.

- Det bekrefter det norske justismordet. Han er nå dømt uten at noen har prøvd bevisene mot ham, sier han.

- JUSTISMORD: Avgjørelsen bekrefter det norske justismordet, mener Krekars norske forsvarer, Brynjar Meling. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
- JUSTISMORD: Avgjørelsen bekrefter det norske justismordet, mener Krekars norske forsvarer, Brynjar Meling. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Ikke en tradisjonell ankesak

Meling uttalte til NTB tidligere denne uka at han frykter at saken vil versere i det italienske rettssystemet i mange år.

- Dette er ikke en tradisjonell ankesak, sa han.

Krekar ble pågrepet for første gang i 2003, og siktet for terrorrelatert virksomhet i Irak. Siden da har han stått oppført på FNs terrorliste.

Saken ble henlagt, men Krekar ble vedtatt varig utvist fra Norge av hensyn til rikets sikkerhet, etter instruks fra Erna Solberg som da var kommunalminister.

Ettersom Krekar risikerte dødsstraff i Irak, kunne ikke Norge sende ham dit uten å bryte menneskerettighetene. Italia oversendte i 2015 en begjæring om utlevering av mulla Krekar, men trakk den tilbake ett år seinere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer