Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krekar for lukkede dører

I dag blir Mullah Krekar rettslig avhørt av Økokrim om terroranklagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går avgjorde Høyesteretts kjæremålsutvalg at Økokrim har tolket terrorparagrafen Krekar er siktet etter feil. Kjæremålsutvalget var enig med Borgarting lagmanssrett i at Krekar ikke kan rammes av paragrafen når trusselen ikke går ut på å angripe sivile mål utenfor krigssonen i Irak.

Krekar selv har motsatt seg flere politiavhør hos Økokrim, og Krekars advokat, Brynjar Meling, har anmeldt førstestatsadvokat Erling Grimstad til SEFO og bedt dem om å erklære Grimstad som inhabil i saken.

I morges begynte det rettslige avhøret av Krekar i Oslo Tingrett. Økokrim har vært nødt til å innkalle Krekar til et formelt avhør i tingretten fordi Krekar ikke vil møte hos Økokrim.

Meling har ingenting imot å møte til avhør i retten.

- Vi vil sikre oss at spørsmålene Krekar får er relevante i forhold til siktelsen, og ikke spørsmål som er relevante for folk som ønsker å angripe ansar al-Islam, sier Meling.

Grimstad mener Økokrim fortsatt har grunnlag for terrorsiktelsen mot Krekar, og forteller at Økokrim jobber videre med nye spor i saken. Blant sporene Økokrim jobber med er funnene av terrorhåndbøker i et laboratorium nord i Irak som skal tilhøre ansar al-Islam.

Ifølge det tyske magasinet Stern skal Krekars gruppe ha ført loggbøker over hvor store giftdoser som skal til for å drepe dyr og mennesker.

Riksadvokaten mener Grimstad ikke er inhabil i saken. I retten i dag tok Meling kjennelsen «til etterretning».

Samtidig ba Grimstad om at avhøret gikk for lukkede dører av hensyn til etterforskningen. Meling motsatte seg kravet, men etter en halv times forhandlinger med dommer Ingmar Nestor Nilsen besluttet retten at saken går for lukkede dører.

VIL HA RELEVANTE SPØRSMÅL: Advokat Brynjar Meling vil at mulla Krekar skal svare på spørsmål om siktelsen mot ham. Ikke om alt mulig annet. Meling ville ha det rettslige avhøret av Krekar for åpne dører.
FIKK DET SOM HAN VILLE: Førstestatsadvokat Erling Grimstad ville ha avhøret for lukkede dører. Det fikk han.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media