Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Krekar framstilles for varetekt

Umiddelbart etter at Høyesterett hadde avslått mulla Krekars anke, ble han pågrepet.

VARETEKT: Mulla Krekar er pågrepet og blir framstilt for varetektsfengling. Det er ventet at han blir sittende i varetekt fram til han blir utlevert til Italia.   Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VARETEKT: Mulla Krekar er pågrepet og blir framstilt for varetektsfengling. Det er ventet at han blir sittende i varetekt fram til han blir utlevert til Italia.   Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har pågrepet mulla Krekar, og han vil bli framstilt for varetektsfengsling, bekrefter kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) overfor Dagbladet.

Den omstridte mullaen er begjært utlevert fra Norge av italienske myndigheter. Mulla Krekar er terrorsiktet i Italia.

Kommunikasjonsdirektør Hugubakken bekrefter overfor Dagbladet at formålet med pågripelsen av mulla Krekar er en eventuell utlevering av ham til Italia.

Begjært utlevert

Det var i november 2015 Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar ble siktet av italienske myndigheter for terrorplanlegging og begjært utlevert til Italia.

Italiensk antiterror-politi mener Krekar leder den islamske terrorgruppen Ratwi Shax.

Oslo tingrett behandlet først utleveringsbegjæringen, og konkluderte med at mulla Krekar, som ikke er norsk statsborger, kan utleveres. Mulla Krekar og hans faste forsvarer, advokat Brynjar Meling anket saken inn for Borgarting lagmannsrett, som opprettholdt Oslo tingretts avgjørelse.

Anker videre

Utleveringsbegjæringen ble deretter anket inn for Høyesterett, som nå har avvist saken. Noe som betyr at rettsvesenet har slått fast at det ikke er juridisk galt å utlvere mulla Krekar til Italia.

Advokat Meling har allerede signalisert at han vil anke saken videre.

Saksgangen er slik at Justis- og beredskapsdepartementet nå skal ta den endelige beslutningen om mulla Krekar skal utleveres til Italia. Det vil være mildt sagt oppsiktsvekkende om departementet ikke beslutter å utlevere den omstridte mullaen til Italia.

Formelt sett vil mulla Krekar og advokat Meling da ha en mulighet til, noe det er grunn til å anta at de vil forsøke. De kan anke saken inn for Kongen i statsråd.

Først når saken er behandlet av Kongen i statsråd vil mulla Krekar bli formelt utlevert. Det er ventet at det kan ta noen få uker, hvis ikke Justis- og beredskapsdepartementet hastebehandler anken fra mulla Krekar og advokat Meling.

Unndragelses fare

Etter hva Dagbladet erfarer vil mulla Krekar bli framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett i morgen torsdag, eller seinest fredag.

PST vil da - etter hva Dagbladet erfarer – begrunne en varetektsfengsling med at det er fare for unndragelse – det vil si at de frykter at mulla Krekar skal forsøke å stikke av eller gjemme seg, for å forhindre at han blir utlevert til Italia.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!