- Krekar ga ikke ordre til terroren

Frankrikes fremste terrorekspert sier det ikke var mulla Krekar som beordret terroren i Madrid i forrige uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS/OSLO (Dagbladet): Men både norsk og spansk politi leter nå etter en ukjent mann som kan knytte mullaen til terroren. - Jeg kan bekrefte at det ikke var mulla Krekar som ga ordre til attentatene i Madrid, sier Frankrikes fremste terrorekspert Roland Jacqard til Dagbladet. Men etter det Dagbladet erfarer, har Krekar hatt telefonkontakt med veldig mange som mistenkes for å ha tilknytning til terroristgrupper i Europa. En av dem er ekstremisten Mohamed Maher Halak. Det var hos ham spansk politi fant telefonnummeret til mulla Krekar og hans bror i 2001, slik VG skrev i går.

Ikke noe tema

Samtidig sier mulla Krekars advokat Brynjar Meling at Krekars påståtte tilknytning til mennene bak terrorbombene i Madrid for ei uke siden, ikke har vært en del av Krekar-saken. Spørsmålet er aktuelt etter at VG i går skrev at spansk politi fant telefonnummeret til mulla Krekar, hans bror Khalid Faraj Ahmad, og et tredje nummer i Oslo, i leiligheten til ekstremisten Mohamed Maher Halak i Madrid i 2001. Han knyttes nå til mennene som er arrestert for terrorbombene i Madrid.

- Hvorfor fant spansk politi nummeret til Krekar i Halaks leilighet?

- Det får du nesten spørre Halak om.

- Du har bedt om en kopi av politidokumentet som skal vise at den hovedmistenkte for terroren i Madrid, Jamal Zougam, har besøkt mulla Krekar i Norge. Har du fått det?

- Nei, det har jeg ikke, og også det tolker jeg dit hen at norske etterforskere ikke oppfatter dette sporet som særlig interessant, sier advokat Brynjar Meling. Men kanskje forregner han seg, for både norsk og spansk politi jakter på identiteten til den mystiske mannen som hadde et telefonnummer i Oslo til sommeren 2001. Mannen knyttes til både 11. september og bombene i Madrid. Det er en spansk tiltalebeslutning som er bakgrunnen for jakten på mannen, som ifølge tiltalebeslutningen går under navnet Abu Mahmud. Spanske etterforskere mener dette er et dekknavn. Syreren Muhammed Galeb Kalaje Zouaydi, som er mistenkt for å finansiere terrornettverket al-Qaida, har brukt dekknavnet Abu Mahmud.

Oppringt

I juni 2001 fikk en Oslo-kvinne telefonnummeret, med ISDN-linje, 22 16 57 39, etter at hun flyttet inn i en leilighet på Oslos østkant. Personen som hadde telefonnummeret før kvinnen, er mannen norsk og spansk politi jakter på. Siden sommeren 2001 har Oslo-kvinnen med jevne mellomrom blitt ringt opp av personer som har spurt etter en mann på arabisk. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ville i går ikke kommentere saken. Det ville heller ikke førstestatsadvokat Erling Grimstad i Økokrim.

I SØKELYSET: Mulla Krekar.