Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krekar glad for erstatning - advokat misfornøyd

Erstatningen fra Nederland til Mulla Krekar er en viktig seier, sier advokat Brynjar Meling. Men Krekars nederlandske advokat vil klage på beløpet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En domstol i Haarlem ga tirsdag Krekar drøye 40.000 kroner i erstatning på grunn av fengselsoppholdet og rundt 4.000 kroner til dekning av kostnader.

Kravet fra Krekars nederlandske advokater var det mangedobbelte, men Meling sier at beløpets størrelse er underordnet for Krekar.

Erkjennelse av urett

- Erstatningen er en erkjennelse av at det er skjedd en urett mot Krekar. Det er viktigere for ham å få slått dette fast enn å få en stor erstatning, sier Meling til NTB.

Advokat Viktor Koppe krevde på vegne av Krekar 100.000 euro - rundt 820.000 kroner - fordi han mener nederlandske myndigheter har begått grove brudd på Krekars rettigheter. Men den samlede erstatningen ble satt til 5.510 euro.

- Beløpet er latterlig lavt og kjennelsen inneholder en rekke feil, sier Koppe til TV 2 Nettavisen. Han varsler at kjennelsen vil bli påkjært.

Både Krekar, Meling og de nederlandske advokatene fikk vite om rettens kjennelse via mediene, da kjennelsen ikke var ventet før onsdag.

Standardbeløp

Domstolen har gitt Krekar et standardbeløp per døgn som blir utbetalt til personer som sitter i varetekt uten at det blir tiltale eller rettssak, får NTB opplyst. Det blir blant annet slått fast at påtalemyndigheten ikke kunne legge fram tilstrekkelige beviser til å stille Krekar for retten for påståtte narkotikaforbrytelser.

Krekar satt fengslet i Nederland fra september til han ble sendt til Norge i januar.

Meling vil med det første fremme et erstatningskrav mot den norske staten på grunn av behandlingen Krekar er utsatt for i Norge, men han vil ikke kreve et konkret beløp.

Penger mindre viktig

- Krekar vil at domstolen eventuelt skal fastsette erstatningens størrelse. For Krekar er både saken i Nederland, en erstatningssak i Norge og injuriesaken mot Carl I. Hagen viktige for å statuere eksempler, mens pengene er mindre viktige. Han ønsker å få slått fast at en verken nasjonalt eller internasjonal kan bruke mennesker i et politisk spill, sier Meling.

Krekar og hans advokat krever at Frp-formann Carl I. Hagen trekker tilbake utsagn om at Krekar er en terrorist. Det blir trolig injuriesak mot Hagen i desember.

(NTB)

FORNØYD OG IKKE SÅ FORNØYD: Mulla Krekar er fornøyd med den nederlandske erstatningen, men hans advokat, Brynjar Meling, er ikke like fornøyd.