Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krekar-gruppe bak flystyrt

Ansar al-Islam hevder de skjøt ned britisk fly i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Foreløpig har verken britiske eller amerikanske myndigheter bekreftet at det britiske Hercules-transportflyet som styrtet i går, ble skutt ned. Om lag ti britiske soldater skal ha blitt drept i styrten.

Men den islamistiske gruppen Ansar al-Islam, tidligere ledet av mulla Krekar, skal ha påtatt seg ansvaret for styrten på et islamistisk nettsted, melder nyhetsbyrået AP.

«Våre krigere sporet flyet, som fløy svært lavt, og avfyrte en anti-tank missil mot det. Takket være Gud, ble flyet skutt ned og store flammer og svart røyk ble sett stigende over vraket», står det i meldingen på nettstedet.

- Vi kan ikke bekrefte dette, sier en talsmann for det britiske forsvarsdepartementet til AP.

Å skyte ned fly med slike missiler anses av eksperter som svært vanskelig, med mindre flyet har vært svært lavt.

Britiske myndigheter har foreløpig vært tilbakeholdene med informasjon om detaljer rundt styrten. Det er ikke uvanlig at ulike grupper i Irak tar på seg skylden for vestlige tap i Irak, selv om de skulle vise seg å være ulykker.

På en annen side er Hercules-transportflyet ansett som et av de sikreste transportflyene i verden, og kan holde seg flyvende med bare en av de fire propellmotorene i drift, samt lande i ulendt terreng.

Men ifølge en anonym amerikansk offiser AP siterer, skal flyvraket, som er spredt over et stort område, tyde på at det har eksplodert i lufta før det traff bakken.

STYRTET: En halv time etter at valglokalene stengte i Irak, styrtet et britisk Hercules-fly fire mil nordvest for Bagdad. Nå hevder Ansar al-Islam at de står bak. Foto: SCANPIX
STYRTET: En halv time etter at valglokalene stengte i Irak, styrtet et britisk Hercules-fly fire mil nordvest for Bagdad. Nå hevder Ansar al-Islam at de står bak. Foto: SCANPIX Vis mer

Flystyrten representerer det største enkelttapet britene har hatt siden invasjonen i mars 2003. Det er om lag 9000 britiske soldater i Irak.