Krekar har amnesti

Mulla Krekar og hans gruppe Ansar al-Islam har fått amnesti av sine politiske motstandere i Irak, PUK. Det sier PUKs representant i Norge, Foad Askari.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er interessant, og det kan være gode nyheter, sier kommunalminister Erna Solberg. Hun har lenge arbeidet for å finne en måte å utvise Krekar på. Han har oppholdstillatelse i Norge, men har tilbrakt mye tid de siste åra i kurdisk Irak, der han har ledet geriljagruppa Ansar al-Islam.

Må ha garantier

Krekar møter i dag i forhørsretten. Han ble fengslet for fire uker etter at han ble siktet for terrorisme 20. april. Siktelsen kom etter et intervju Krekar ga til nederlandsk TV.

- Før vi kan utvise mulla Krekar, må vi selvsagt ha garantier for at han får en behandling som gjør at utvisningen er forsvarlig, sier Solberg.

Mulla Krekars advokat Brynjar Meling har ingen tillit til at Krekar kan garanteres grunnleggende menneskerettigheter hvis han utleveres til PUK-kontrollerte områder i det nordlige Irak.

- Med PUKs historie og deres forhold til menneskerettighetene er det ikke noe grunnlag for å ta amnestierklæring seriøst, sier Meling.

En utleveringsbegjæring til Jordan er nå til behandling i rettssystemet. Men hvis retten konkluderer med at Krekar ikke kan utleveres til Jordan, vil regjeringen lete etter andre muligheter for å få Krekar ut av landet.

Krekars gruppe knust

Foad Askari sier at det er mellom 20 og 30 geriljasoldater fra mulla Krekars gruppe som allerede har benyttet seg av amnestiet, som ble kunngjort 26. mars.

- Amnestiet gjelder inntil videre, sier Askari. Det var etter at soldater, med amerikansk flystøtte, tok Ansar al-Islams hovedkvarter i fjellene ved grensa til Iran, at amnestiet ble gitt.

Mulla Krekars gruppe er klart svekket etter angrepet. USA mener at Ansar al-Islam er en terroristorganisasjon med forbindelse til Osama bin Ladens al-Qaida. Mer enn 250 av Krekars geriljasoldater ble drept i angrepet i forrige uke, ifølge Askari. Han sier at de soldatene som ikke er drept eller har benyttet seg av amnestiet, har rømt over grensa til Iran. Her skal 40 av dem være arrestert, og iranske myndigheter vurderer ifølge Askari om de skal utleveres til PUK. Sammen med de amerikanske styrkene er det PUK som har den faktiske kontrollen i det nordlige Irak. Iran vil være under et sterkt press fra USA for å utlevere mulla Krekars geriljasoldater til deres fiender i PUK.

TIL NORD-IRAK? Utvisningen av Mulla Krekar kan trolig gå raskere med amnestiet.