<strong>SNAKKER:</strong> Mulla Krekar har gjort et intervju med Al Jazeera i Oslo. Han snakker om blant annet om Norge, nordmenn og hvordan det blir å bo på Kyrksæterøra, ifølge NRK. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SNAKKER: Mulla Krekar har gjort et intervju med Al Jazeera i Oslo. Han snakker om blant annet om Norge, nordmenn og hvordan det blir å bo på Kyrksæterøra, ifølge NRK. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Krekar har gjort et stort intervju med arabisk TV-kanal i Oslo: «Er offer for et satanistisk spill»

Inviterer til middag i Kyrksæterøra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er NRK som har fått tilgang til deler av intervjuet mulla Krekar skal ha gjort med den arabiske TV-kanalen Al Jazeera i Oslo. 

Der snakker den trusseldømte mullaen om sitt forhold til Norge og nordmenn, og hvordan det skal bli å bo på Kyrksæterøra, ifølge NRK. 

- Nå skal jeg være turist i det området, og jeg skal ta imot dem som de tar imot meg. Jeg skal lage kurdisk mat til innbyggerne, sier kurderen som kom fra Irak til Norge som kvoteflyktning i 1991. 

- Kommer aldri til å svikte landet  Videre sier han ifølge NRK at han er «offer for et satanistisk spill fra enkelte politikere som utnytter norsk islamofobi til egen vinning». 

- Før jeg kom til Norge, respekterte jeg landet. Selv om jeg har fått flere saker mot meg, så er mitt syn på det norske samfunnet at det er åpent, høykulturelt og rettferdig, sier han og fortsetter:

- På kurdisk lyder et ordtak: Du dekker ikke til brønnen du drikker vann fra. Jeg har drukket vann fra Norge og kommer aldri til å svikte eller undertrykke landet, sier Krekar i intervjuet med kanalen. 

Norsk politi regner Krekar som en trussel mot Norges sikkerhet, og mullaen er vedtatt tvangsbosatt på Kyrksæterøra i Trøndelag.

Krekar har også tidligere snakket med den arabiske TV-kanalen. I 2005 skrev Dagbladet at mullaen uttalte seg positivt om terrorgruppa al-Qaidas daværende leder, Osama bin Laden, i et intervju med kanalen.

Dømt for trusler I 2005-intervjuet truet Krekar Norge med hevn dersom han skulle bli utvist til Irak.

- Jeg vil ikke kapitulere for en avgjørelse om å utlevere meg til Irak uansett hvem som tar avgjørelsen, ettersom det vil bety at jeg blir utsatt for tortur og sikker død. Derfor må alle vite at et vedtak om utsendelse til Irak er en forbrytelse som ikke burde passere uten straff, sa han i intervjuet.

I august 2012 ble Krekar dømt for trusler. Det var andre gang det året, at kurderen ble dømt for trusler. Forrige gang var i mars samme år, da han fikk en fem års dom.

- Jeg har tiltro til Allah. Jeg forsvarer mine rettigheter i deres rettssal slik det vestlige menneske forsvarer sine rettigheter. Jeg er tålmodig slik de er tålmodige. Men hvis min tålmodighet tar slutt, vil jeg reagere slik orientaleren reagerer, sa Krekar i Al Jazeera-intervjuet i 2005.

Mulla Krekar:

• 58 år gamle mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentlig heter, er kurder fra Nord-Irak. Han kom til Norge i 1991 som kvoteflyktning. Kona og fire barn er norske statsborgere.

• Han bygde fra 1991 til 2002 opp og ledet den islamistiske opprørsgruppen Ansar al-Islam. Reiste flere ganger til Midtøsten mens han hadde flyktningstatus i Norge.

• Ble vedtatt utvist fra Norge i februar 2003 av hensyn til rikets sikkerhet. Høyesterett bekreftet i 2007 at vedtaket er gyldig. Vedtaket er ikke effektuert fordi Irak ikke kan garantere at han ikke dømmes til døden.

• Krekar har siden 8. desember 2006 stått på FNs terrorliste. I desember 2012 ble han dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere. Han ble frikjent for oppfordring til terror.

• Krekar ble løslatt fra Kongsvinger fengsel 25. januar 2015 etter endt soning. 

• Justisminister Anders Anundsen (Frp) sendte i forbindelse med løslatelsen en instruks til politiet om at personer som Krekar skal bli pålagt et bestemt oppholdssted og meldeplikt fram til de kan sendes ut av landet.

• Oslo politidistrikt besluttet deretter at Krekar må bo på Jarlen asylmottak på Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag. Han fikk ikke reise utenfor kommunens grenser og pålegges meldeplikt tre ganger i uken. 
 
• Krekar og advokat Brynjar Meling påklaget vedtaket, og la fram sin begrunnelse for hvorfor Krekar bør få bli på Østlandet, der familien bor, i tingretten forrige tirsdag. Mandag denne uka kom kjennelsen fra tingretten som så på klagen fra Krekar og Meling: 

• Retten kom i sin kjennelse fram til at vedtaket om tvangsflytting står ved lag, og dermed kan Krekas sendes til Kyrksæterøra. 

• Meling og Krekar har anket avgjørelsen. Krekar oppholder seg i Oslo mens anken behandles. 

(NTB/Dagbladet)

Hvordan han ville reagere, ville han ikke svare på, skrev Dagbladet den gang. 

Mulla Krekar har sonet ferdig sin trusseldom, og sier selv at han ikke utgjør noen fare for riket. 

Her kan du lese kjennelsen som kom mandag denne uka. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer