BLE AVLYTTET: PST har gjennomført romavlytting av Krekar på besøksrommet i Kongsvinger fengsel. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BLE AVLYTTET: PST har gjennomført romavlytting av Krekar på besøksrommet i Kongsvinger fengsel. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Krekar i Kongsvinger fengsel: - De feige må holde seg unna organisasjonen

Krekar er siktet for terror i Italia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): I dag startet Oslo tingretts behandling av PSTs utleveringsbegjæring av mulla Krekar til Italia. 

Krekar risikerer utlevering til Italia, hvor den italienske påtalemyndigheten har siktet ham for terror. Italienske påtalemyndigheter og PST mener at Krekar har ledet en organisasjonen med formål om å begå terrorhandlinger.

Krekar benekter et hvert forhold italienske myndigheter har siktet ham for. To andre menn med adresse i Norge ble også arrestert i november i fjor, siktet for å være tilknyttet samme nettverk. En av disse, en 39 år gammel mann fra Fredrikstad, skal vitne i utleveringssaken. Ifølge NRK nekter han straffskyld, og sier han er journalist.

- Skjult etterforskning Aktor, politiadvokat Signe Aalling i PST, startet i dag sin innledning. Hun prosederer saken på vegne av italienske myndigheter.

Hun startet innledningen ved å beskrive den samordnede etterforskningen som har pågått i det skjulte siden 2011, der blant annet tyske, sveitsiske og norske myndigheter har deltatt. Hun sa at fire personer bosatt i Italia, som deltok i det angivelige terrornettverket, ble dømt til henholdsvis seks og fire års fengsel i vår.

- Italiensk politi starter sin etterforskning i 2011. Det har vært en omfattende etterforskning med samarbeid med flere land. Herunder Norge, som i løpet av de fire åra har deltatt i etterforskningen som pågikk skjult for offentligheten. Italienske myndigheter har med rettsanmodninger hentet inn bevismaterialet. I Norge er det gjort romavlytning til november 2012 til september 2013, sier Aaling.

PST har mottatt en arrestordre for tre personer i Norge, med sikte på utlevering til Italia med straffeforfølgning der. 

- Grunnlaget (i utleveringsbegjæringen journ. anm) var oppbygging av og deltakelse i en organisasjon med terrorformål, sier Aaling.  

Aaling går seinere inn på hvordan organisasjonen opererte i det skjulte og i det offentlige:  

- Den bestod av cellestrukturer aktive i Europa, med formål om å begå terrorhandlingen. Videre av en åpen og skjul fasade. Den åpne delen innebærer viljen til å begå vold. Den skjulte innebærer en vilje til å rekruttere personer til nå formålet. De hadde også et indirekte formål om å begå terrorhandlinger. Det endelige målet var å styrte selvstyret i Kurdistan og opprette en islamsk stat, sier Aaling.

Romavlytting i Kongsvinger fengsel I november i fjor gikk det fram av italienske etterforskningsdokumenter at Krekar ble avlyttet av PST i Kongsvinger fengsel. Romavlyttingen i Norge fant sted fra august 2012 til høsten 2013, sier Aaling. 

Ifølge Aaling tilsier romavlytting fra Kongsvinger fengsel at en av personene som er tilknyttet det angivelige nettverket, mottar et månedlig beløp fra organisasjonen. Det kommer også fram at organisasjonen samler inn penger. Romavlytting fra 2. september 2012 beskriver organisasjonen mer i detalj.

PST: For PST møter politiadvokat Signe Aaling (til høyre). Også fra PST, møter Geir Øvstedal. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PST: For PST møter politiadvokat Signe Aaling (til høyre). Også fra PST, møter Geir Øvstedal. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Den beskrives som en menneskelig kropp med hjerne som instruerer organisasjonens ulike deler, leste Aaling opp fra dokumentene.

I en avlytting fra Kongsvinger fengsel 2. september 2012 er Krekar ifølge PST mer tydelig på at man skal holde «de feige unna organisasjonen». 

- Cellestrukturen på tre medlemmer skal stå uforandret, i Europa, Kurdistan og i Irak, sier Aaling fremgikk av avlyttingen.

• Les alt om Krekars angivelige terrornettverk her, og videre om hvordan han eventuelt kan utleveres fra Norge her.

10 års fengsel i Norge Organisasjonen, som bærer navnene «Rawti Shax» eller «Didi Nwe», ble ifølge italiensk politi bygd på restene av Krekars tidligere organisasjon, Ansar al-Islam, som på begynnelsen av 2000-tallet lå i ruiner etter at Krekar og flere andre medlemmer ble straffeforfulgt, og finansieringen stupte.

Den nye organisasjonen har, ifølge italiensk påtalemyndighet, som langsiktig mål å etablere en islamsk stat i Kurdistan. Organisasjonen har også, ifølge dokumentene, ambisjoner om å gjennomføre terror mot i Europa og mot vestlige interesser andre steder. Blant dem også hevnaksjoner mot Norge, og taktiske kidnappinger for å forhandle Krekar fri fra fengsel.

Aaling fra PST sier at organisasjonen hadde formål om internasjonal terrorisme. PST ved Aaling sier i retten at det å inngå forbund om å begå terror har en strafferamme på 12 år i Norge. 

- I den konkrete sak, kan forholdene straffes med fengsling i 10 år, sier Aaling.

SVARER I RETTEN: Mulla Krekar svarte ikke på spørsmål fra pressen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SVARER I RETTEN: Mulla Krekar svarte ikke på spørsmål fra pressen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer