I RETTEN IGJEN: Mulla Krekar erkjente ikke straffskyld på noen punkter da ankesaken mot ham startet i Borgarting lagmannsrett torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
I RETTEN IGJEN: Mulla Krekar erkjente ikke straffskyld på noen punkter da ankesaken mot ham startet i Borgarting lagmannsrett torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Krekar i retten igjen

Ankesaken gjelder to dommer tidligere i år der han ble dømt til fem og ett års fengsel for drapstrusler og oppfordring til terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulla Krekar erkjente ikke straffskyld på noen punkter da ankesaken mot ham startet i Borgarting lagmannsrett torsdag.

Ankesaken gjelder to dommer i Oslo tingrett tidligere i år der Krekar ble dømt til henholdsvis fem og ett års fengsel for drapstrusler og oppfordring til terror.

Han er blant annet dømt for å ha truet Høyre-leder og tidligere kommunalminister Erna Solberg og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF). I begge sakene har Krekar anket over måten retten har brukt loven og vurdert bevisene på.

Sakkyndige Tidligere denne uken ble det kjent at to kurdiske brødre er siktet i Sveits for å tilhøre en ny terrororganisasjon som angivelig er opprettet i samarbeid med Krekar. Denne saken er imidlertid ikke del av ankesaken i Borgarting lagmannsrett, men saken fra Sveits kan bli berørt i ankesaken gjennom de sakkyndige som er oppnevnt av retten.

Terrorekspert, dr.philos. Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt er oppnevnt av retten som sakkyndig vitne. Lia var også rettsoppnevnt sakkyndig i de to siste rettssakene mot Krekar i Oslo tingrett. Der forklarte han seg om tiltaltes ambisjoner og forsøk på å bygge opp et nettverk i irakisk og iransk Kurdistan med støttegrupper i Europa.

Vil forklare seg I begge rundene i tingretten avviste Kreker samtlige punkter i tiltalene. I den siste rettssaken i august nektet han å svare på spørsmål fra aktor og dommer, men under den frie forklaringen sa han at han ikke på noen som helst måte hadde ment å oppfordre til terror eller spre frykt i befolkningen.

I ankesaken er det ventet at Krekar vil svare på spørsmål, siden det er han som har anket.

Krekars autoritet Påtalemyndigheten vedgikk i tingretten i august at ikke alle truslene Krekar sto tiltalt for, kunne oppfattes som direkte og åpne.

Truslene måtte derfor vurderes blant annet i lys av Krekars autoritet, presiserte aktor, statsadvokat Marit Bakkevig. Deretter brukte hun mye tid på å vise eller sannsynliggjøre at tiltalte hadde autoritet og ble lyttet til i jihadistmiljøer.

Det var blant annet for å få en sakkyndig vurdering av Krekars autoritet eller posisjon i jihadistbevegelsen at retten oppnevnte forsker Brynjar Lia som vitne. Av dommen i Oslo tingrett framgikk det at retten hadde lagt vesentlig vekt på Lias vitneprov.

Det er satt av tolv dager til ankesaken i lagmannsretten.

(NTB)