Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krekar ifølge PST: - Nordmenn er så feige at det skal bare en selvmordsbomber til for å skremme hele nasjonen

Krekar kjenner seg ikke igjen i det PST sier han har sagt i opptak.

KREKAR MENER HAN ER MISFORSTÅTT: Krekar er siktet for terrorplanlegging og PST mener han har vært leder av et terrornettverk. Krekar mener han er misforstått, og at Rawti Shax er en politisk idé. Helt til venstre står hans forsvarer Brynjar Meling. Til høyre for ham står Signe Aalling fra PST og til høyre for Krekar står Solveig Kristine Høgtun, forsvareren til en 42-åring fra Drammen som også er begjært utlevert på bakgrunn av siktelsen fra italienske myndigheter. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KREKAR MENER HAN ER MISFORSTÅTT: Krekar er siktet for terrorplanlegging og PST mener han har vært leder av et terrornettverk. Krekar mener han er misforstått, og at Rawti Shax er en politisk idé. Helt til venstre står hans forsvarer Brynjar Meling. Til høyre for ham står Signe Aalling fra PST og til høyre for Krekar står Solveig Kristine Høgtun, forsvareren til en 42-åring fra Drammen som også er begjært utlevert på bakgrunn av siktelsen fra italienske myndigheter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag morgen fortsetter Oslo tingretts behandling av PSTs utleveringsbegjæring av mulla Krekar til Italia. I dag skal PST spørre ut Krekar.

Krekar er siktet av italienske myndigheter for terrorplanlegging og for å ha vært leder av en terrororganisasjon kalt «Rawti Shax». Italiensk politi mener nettverket har finansiert jihad i Irak og i Syria.

Et stykke ut i utspørringen, spør Signe Aalling fra PST om opptak fra Kongsvinger fengsel og om Krekar kjenner seg igjen i hva som skal ha blitt sagt der. 

I opptakene fra Kongsvinger fengsel framgår det at Krekar vil brenne det norske flagg, grunnloven og så Stortinget, sier Aalling fra PST. Hun spør han også om han kjenner seg igjen i samtaler om å bombe Kongsvinger fengsel.

- Jeg tror dette er fabrikkert. Jeg tror at her refererer jeg til hva folk har sagt, sier Krekar. 

- Dette er banalt PST mener at Krekar var utålmodig i fengsel. Det er tidligere blitt meldt om at Krekar skal ha ønsket å presse norske myndigheter til å løslate ham. 

Ifølge dokumentene fra italiensk politi skal Krekar ha sagt i fengsel at myndighetene ikke har rett til å være strengere med ham dersom «folk utenfor får en idé om å lage en bombe og eksplodere foran fengselet». Aalling konfronterte ham i retten med disse opplysningene.

- Jeg sier at dette er banalt. Det er bare prat. Det er mulig jeg har brukt et eksempel og at det klippet og limt. Det er mulig at vi har snakket om en person som hevder seg å være modig, sier Krekar. 

Aalling sier at det kommer fram av sammendraget fra opptakene at «nordmenn ikke bøyer seg for press for noe de ikke vil gjøre».

- Så sier du at de er så feige at det skal bare en martyr, en selvmordsbomber til for å skremme hele nasjonen. Kjenner du deg igjen i dette? spør Aalling.

- Jeg husker ikke dette. Du sier dette kommer midt i en samtale. Det må være noe før og etter dette, sier Krekar.

Vet ikke hva som blir sagt PST refererer under rettssaken til et sammendrag av opptakene, skrevet av italienske myndigheter, oversatt til engelsk. Aalling innrømmer i retten at spørsmålene og refereringen «er oppstykket». Krekar reagerer selv flere ganger på dette.

Krekars forsvarer, reagerer også.

- Dette kunne vært unngått dersom alle parter i saken kunne fått høre opptakene. Tingretten besluttet at alle parter skulle få høre opptakene, men PST anket avgjørelsen til lagmannsretten, som ga PST medhold i at opptakene skulle ligge hos dem, sier Brynjar Meling til Dagbladet.

SIKTET FOR TERRORPLANLEGGING: Krekar mener PST og italienske myndigheter har misforstått.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SIKTET FOR TERRORPLANLEGGING: Krekar mener PST og italienske myndigheter har misforstått. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg tillater meg å stille spørsmålet: er man tjent med å gi innsyn hvis man ønsker å opplyse saken, eller er PST mest tjent med å holde det som egentlig blir sagt i opptakene skjult? Svaret gir seg selv, sier Meling. 

Sammenliknet sin visjon med KrF Krekar sier at «Rawti Shax» er et grunnlag for en politisk plattform i Kurdistan i Nord-Irak, og at det ennå ikke er noe politisk parti eller organisasjon. Han nekter for å ha planlagt terror og sier PST har misforstått.

I retten på fredag sammenlignet han manifestet sitt og visjonen bak Rawti Shax med politiske kristne partier i Europa, som for eksempel Kristelig Folkeparti i Norge.

Han uttalte også at diktatorisk tankegang er islams største sykdom, og at han selv respekterer menneskerettigheter og at hans «Rawti Shax» var en plattform for å gjennomføre et maktskifte i Kurdistan ved hjelp av demokratiske prosesser.

Brynjar Meling, Krekars forsvarer, sa i retten i forrige uke at vilkårene for utlevering ikke er tilstede. Til Dagbladet utdyper han ved å si at dersom siktelsen fra italienske myndigheter ender i en tiltale, så må rettssaken gå for norske domstol, der «terrorkongen» sitter.

- Dersom det var slik at han var en leder i en organisasjon, må saken gå i Norge, hvor denne angivelige terrorkongen sitter. Ikke i Italia, sier Meling til Dagbladet.

- De feige må holde seg unna I en avlytting fra Kongsvinger fengsel 2. september 2012 er Krekar ifølge PST mer tydelig på at man skal holde «de feige unna organisasjonen». 

- Dere mener dette er et terrornettverk, mens Krekar mener organisasjonen er en politisk idé. Hva tenker PST om det?

POLITISK SPILL: Brynjar Meling ba retten være oppmerksom på det politiske spillet som våker over utleveringsbegjæringen. Han mener at etterforskningen og dokumentene i saken er en «drittpakke» for å få ut Krekar av Norge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
POLITISK SPILL: Brynjar Meling ba retten være oppmerksom på det politiske spillet som våker over utleveringsbegjæringen. Han mener at etterforskningen og dokumentene i saken er en «drittpakke» for å få ut Krekar av Norge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi bestrider ikke at det er en politisk idé. Men materialet viser at man har drevet med politikk i det åpne, og med terror i det skjulte, sier Aalling til Dagbladet.

• Les alt om Krekars angivelige terrornettverk her, og videre om hvordan han eventuelt kan utleveres fra Norge her.

Krekars har skrevet et manifest kalt Rawt, som skal fungere som et program for å utvikle et demokratisk salafistisk parti som kan delta politisk i Kurdistan. Krekar sier programmet ble nedfelt offisielt i 2015. 

- Det er en nye lesemåte av religiøse tekster, tilpasset en ny virkelig, sa Krekar i retten fredag.

Les Dagbladets reportasje fra Irak: - Det er få kurdere som tar mulla Krekar særlig alvorlig.

MENER KREKAR HAR PLANLAGT TERROR: For PST møter politiadvokat Signe Aalling og politioverbetjent Geir Øvstedal. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MENER KREKAR HAR PLANLAGT TERROR: For PST møter politiadvokat Signe Aalling og politioverbetjent Geir Øvstedal. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!