Krekar kan gå fri fra utlevering til Italia på samme måte som svigersønnen fra England gjorde

Mulla Krekars forsvarer sier avgjørelsen fra England kan bety mye for Krekars sak i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet):
I dag starter Oslo tingretts behandling av PSTs utleveringsbegjæring av Krekar til Italia. 

Krekar risikerer utlevering til Italia, hvor den italienske påtalemyndigheten har siktet ham for terror. Krekar benekter et hvert forhold i siktelsen.

Siktelsen gjelder terrorplanlegging og en mistanke om at Krekar er leder for organisasjonen Rawti Shax. Et nettverk som var villige til å bruke terror som virkemiddel for å nå målet om en islamsk stat i Kurdistan, ifølge siktelsen. To andre personer med adresse i Norge ble også pågrepet 12. november i fjor. De nekter også straffskyld.

Les alt om Krekars angivelige terrornettverk her og videre om hvordan han eventuelt kan utleveres fra Norge her.

- Vås Mulla Krekar ble varetektsfengslet i tre uker med brev- og besøkskontroll 13. november i fjor i påvente av at italienerne sendte en utleveringsbegjæring.  

- Jeg pleier ikke bruke karakteristikker, men det som fram gikk i en rekke medier om at Krekar skal ha ledet dette via Skype fra fengselet er tull. Det er vås, og det er latterlig, sa Krekars forsvarer Brynjar Meling da. 

Justisminister Anders Anundsen har ikke lagt skjul på at han ønsker Krekar utlevert så snart som mulig. 

- Han er begjært utlevert. Da er systemet slik at det skal behandles av domstolene før en utlevering skal skje. Dersom vilkårene for utlevering er til stede, vil det skje så raskt som mulig, sa Anders Anundsen i fjor.

Svigersønnen Tre andre fra nettverket, bosatt i England, fikk sin utleveringssak behandlet i mars i år. Domstolen kom til at de ikke kunne utleveres til Italia, blant annet fordi det var fare for at de kunne bli torturert eller drept i italiensk fengsel, skrev Daily Mail, sitert av Aftenposten.

En av disse mennene, skal være Krekars svigersønn. Påtalemyndigheten mente han var nettverkets propaganda-ansvarlige. 

Representanten for den engelske påtalemyndigheten, Julian Knowles, som førte saken for italienerne, sa at organisasjonen de mener Krekar ledet, var designet for å operere i det skjulte. 

- Han var en av lederne i offentligheten og i det skjulte og dikterte handlinger og styring av Rawti Shax. Han ledet arbeidet med deres offentlige utgivelser, som innebar å videreføre tankene til fundamentalisten Mulla Krekar, sa Knowles, som også uttalte at svigersønnen møtte Krekar i fengselet for å diskutere organisasjonen.

Videre skal han ha sagt ifølge Daily Mail at svigersønnen ønsket å promotere jihad-verdier i Syria og i Kurdistan. Ifølge Knowles planla de angrep over hele Europa. Men påtalemyndigheten fikk ikke de tre mennene utlevert på grunn av faren for at de kunne bli utsatt for tortur i italienske fengsler.

- Stor betydning Brynjar Meling, Krekars forsvarer, skriver i en sms til Dagbladet at avgjørelsen fra England kan bety mye for Krekars sak her i Norge.  

- Dersom det medfører riktighet at britene har avslått utleveringsbegjæringen fra Italia, kan dette ha stor betydning for vår sak, alt etter begrunnelsen, skriver Meling.

- Det er nemlig slik at det er en betydelig lavere terskel for utlevering mellom de to landene (England og Italia journ. anm.), som begge har vedtatt den europeiske arrestordrekonvensjonen, sier Meling.  

Meling sier at Krekar benekter et hvert grunnlag i dokumentene norske påtalemyndigheter har fått tilsendt fra Italia.  

- Uansett om siktelsen skulle være tilstrekkelig i denne saken til å tiltale Krekar, så ser det jo ikke ut til at Krekar heller kan sendes til Italia, hvis det er fare for livet hans i fengsel det?  

- Ja, det er en rekke forhold som forsvaret mener setter sperre for utlevering. For det første; dersom Krekar har begått en straffbar handling, så er den begått i Norge og skal straffes i Norge, skriver Meling.

PST mener ifølge Aftenposten at vilkårene for fengsling er tilstede og at Krekar kunne blitt dømt til 10 års fengsel i Norge for å ha inngått forbund med personer om å begå terror.