Krekar kan ikke sendes til Nord-Irak

Mulla Krekar kan ikke utvises etter at USA gikk til angrep på Ansar-al Islam, gruppen som den omstridte kurderen leder i Nord-Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Krekars advokat, Brynjar Meling som sier dette til radiokanalen P4.

Meling mener utvisningsvedtaket må omgjøres fordi det var en forutsetning i vedtaket om at Krekar skulle utvises til området i Nord-Irak som Ansar-al Islam kontrollerte. Ifølge Meling var det bare dette området norske myndigheter mente det var trygt å sende mulla Krekar.

- De siste dagers hendelser beviser at Ansar-al Islam ikke har full kontroll over området. Området er utradert, sier Meling, og viser til bildene og rapportene som er kommet på fjernsyn de siste dagene.

Når det gjelder varetektsfengslingen av mulla Krekar har den juridisk sett ingenting med utvisningsvedtaket å gjøre. Krekar er varetektsfengslet fordi retten mener det er skjellig grunn til å mistenke han for brudd på terrorparagrafen og for kidnapping.

Kjennelsen fra Oslo tingrett er påkjært til lagmannsretten som enda ikke har tatt stilling til om varetektsfengslingen skal opprettholdes.

FRA RETTEN: Mens venner og kolleger av mulla Krekar blir angrepet av amerikanske og kurdiske soldater, sitter hovedpersonen selv i varetekt i Oslo.