Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krekar kan utleveres

Det er fattet vedtak om at mulla Krekar kan utleveres til Italia. - En gledens dag, sier Per-Willy Amundsen.

UTSENDING: Det er fattet vedtak om at mulla Krekar kan utleveres til Italia. Vis mer

Justis- og beredskapsdepartementet har fattet vedtak om å utlevere Najumuddin Faraj Ahmad, også kalt mulla Krekar, til Italia.

Det var TV 2 som omtalte saken først.

Justisminister Monica Mæland møtte pressen på Stortinget klokka 13.10. Hun sier at det er tre ukers klagefrist på vedtaket, og at om det påklages skal det behandles av Kongen i statsråd.

Hun vil ikke kommentere saken ut over at vedtaket er fattet, og at regjeringen skal ta stilling til det. Hun vil ikke kommentere innholdet eller saksbehandlingen i vedtaket.

Til Dagbladet understreker hun igjen at hun ikke kan kommentere detaljer i saken.

- Det er fattet en beslutning om at vilkåret for utlevering er til stede, sier Mæland.

- En gledens dag

Fremskrittspartiet har lenge kjempet for å få Krekar ut av landet.

- Dette er en gledens dag. Jeg kunne sprettet sjampanjen, men har ikke det i dag. Dette er noe vi har jobbet langsiktig med over tid. Frp har jobbet for at dette skal kunne skje, skjønt at det nok blir en runde til, sier tidligere justisminister Per-Willy Amundsen til Dagbladet.

- Frp har jobbet for dette, så gikk dere ut av regjering, og så skjer dette på kort tid. Hvorfor er det ikke en justisminister fra dere som står her i dag?

- Det er tilfeldigheter. Vi gikk ut av regjering for noen uker siden, så det kunne like godt vært en justisminister fra Frp som sto her i dag.

- Hvorfor er det å få Krekar ut av landet så viktig for dere?

- Det handler om rettsfølelse. At han skal stilles til ansvar for det han har gjort.

KAN UTLEVERES: Det er besluttet at mulla Krekar kan utleveres til Italia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KAN UTLEVERES: Det er besluttet at mulla Krekar kan utleveres til Italia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Dømt for terrorforbund

Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, har varslet nye runder i retten med midlertidig forføyning, stevning og eventuelle anker dersom departementet kom til at Krekar kan sendes til Italia. Det skriver NTB.

Han har også varslet at han vil anke saken inn til Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

- Vilkårene for utlevering er ikke til stede, og Norge bryter med sine forpliktelser i henhold til Den europeiske menneskerettskonvensjon. Krekar har ikke fått avspille bevis, sier Meling til Dagbladet.

VIL UTLEVERE: PST vil utlevere Mullah Krekar til Italia. Ifølge politiadvokat Per Niklas Hafsmoe har dette ingenting med et politisk spill å gjøre. Video: Per Ervland Vis mer

Krekar ble dømt til tolv års fengsel for terrorforbund i Italia i juli i fjor. Italienske myndigheter hevder Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax.

Kort tid etter ble han pågrepet at PST i Oslo. I november slo Oslo tingrett fast at han kan utleveres.

Krekar har motsatt seg utlevering og har tidligere sagt i retten at saken er et «politisk spill». Han anket Oslo tingretts beslutning, men anken ble avvist i januar.

På FNs terrorliste

Krekar ble pågrepet for første gang i 2003, og siktet for terrorrelatert virksomhet i Irak. Siden da har han stått oppført på FNs terrorliste.

Saken ble henlagt, men Krekar ble vedtatt varig utvist fra Norge av hensyn til rikets sikkerhet, etter instruks fra Erna Solberg som da var kommunalminister.

Ettersom Krekar risikerer dødsstraff i Irak, kan ikke Norge sende ham dit uten å bryte menneskerettighetene.

Italia oversendte i 2015 en begjæring om utlevering av mulla Krekar, men trakk den tilbake ett år senere.