Krekar kommer til Norge i kveld

- Nederlandske myndigheter vil sende mulla Krekar til Norge allerede mandag kveld, sier hans nederlandske advokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pressetalsmann i Utenriksdepartementet, Karsten Klesvik, bekrefter overfor NTB at Krekar kommer til Norge mandag ved 22-tiden.

I følge TV 2 har nederlandske myndigheter chartret et eget fly som skal ta Krekar til Gardermoen.

Tidligere er det blitt sagt at Najmuddin Krekar (46) tidligst kunne bli løslatt etter et endelig rettsmøte 23. januar. Nå har altså nederlandske myndigheter ombestemt seg. Begjæringen om utlevering til Jordan er avvist og nederlandske myndigheter finner ikke lenger noen grunn til å holde på mullaen.

- Løslatelsen kom svært overraskende på både meg og min nederlandske kollega. Det var helt og holdent et nederlandsk initiativ, sier Krekars advokat Brynjar Meling til NTB.

Utvist fra Nederland

Utenriksdepartementet opplyser i en pressemelding at nederlandsk påmyndighet har besluttet å trekke utleveringssaken mot Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, og at han umiddelbart vil bli sendt til Norge.

- Justisdepartementet har tidligere mottatt en utleveringsbegjæring mot Mulla Krekar fra Jordan, men har stilt denne i bero fordi Krekar på det tidspunkt ikke befant seg i Norge. Da Mulla Krekar i dag vil ankomme Norge, har Justisministeren besluttet å oversende utleveringsbegjæringen til Riksadvokaten for videre behandling, heter det i pressemeldingen.

Ifølge forsvarer Brynjar Melling vil Krekar selv gjerne til Norge, som han oppfatter som sitt hjemland. Krekar kom som kvoteflyktning til Norge i 1991 og har kone og barn i Oslo.

- Gledelig nyhet

Mulla Krekars bror Khalid Faraj Ahmad er glad for løslatelsen.

- Det er en gledelig nyhet for oss og familien. Det jeg ønsker nå er at norske myndigheter tar saken med ro. Han har vært i fengsel i cirka fire måneder, så det har vært en vanskelig situasjon både for ham og for oss i Norge, sier Faraj Ahmad, til NTB.

- Det som nå har skjedd er at nederlandske myndigheter visste at Jordan ikke hadde noe bevis for de påståtte narkotikaforbrytelsene og at det bare var tull med kravet om utlevering fra Jordan. Det betyr at han ikke har noe med narkotikatrafikk eller terror å gjøre, slår hans bror fast.

Broren bekrefter at mulla Krekar mandag kveld var på vei til flyplassen i Amsterdam, der han skulle treffe sin nederlandske advokat Victor Koope.

Mistenkt for terror

Mulla Krekar har sittet fengslet i Nederland siden 13. september i fjor. Han ble stoppet av immigrasjonsmyndighetene på flyplassen Amsterdam Schipol på gjennomreise til Norge. Han er beskyldt for å ha eksperimentert med kjemisk krigføring og for å ha stått bak flere massakrer i Irak. Amerikanske myndigheter mener han har tilknytning både til al-Qaida og til Iraks leder Saddam Hussein.

Etter pågripelsen fikk Nederland et krav fra Jordan om å utlevere Krekar fordi landet mistenkte mullaen for heroinsmugling. Det var denne saken som gjorde det mulig for Nederland å holde ham fengslet i flere måneder.

Mens han satt fengslet ble han avhørt av amerikanske politifolk fra FBI.

NTB