- Krekar kommuniserte via medfanger

Mulla Krekar har ikke hatt data-tilgang i fengselet. Men medfanger skal ha kommunisert for ham, når de har hatt permisjon.

TERROR:  Advokat Brynjar Meling og mulla Krekar. Krekar skal ha kommunisert ved hjelp av medfanger som har hatt permisjon fra fengselet.  Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
TERROR: Advokat Brynjar Meling og mulla Krekar. Krekar skal ha kommunisert ved hjelp av medfanger som har hatt permisjon fra fengselet. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italiensk sikkerhetspolitiet har i flere år etterforsket det de mener er en internasjonal islamsk terrorcelle. Ledet av Najmuddin Faraj Ahmad (59), bedre kjent som «mulla Krekar».

Etter at mulla Krekar ble pågrepet mens han satt i varetekt, har det hersket en usikkerhet, om hva som egentlig skal ha skjedd. Og hvordan mullaen skal ha kommunisert med de andre personene som knyttes til det italienerne mener er en terrorcelle.

Norske myndigheteter, og mulla Krekars advokat - Brynjar Meling - har vært klokkeklar på at Najmuddin Faraj Ahmad ikke har hatt tilgang til elektronisk kommunikasjon, mens han har sittet i norsk fengsel.

Avlyttet Italienerne derimot har hevdet at mulla Krekar har ledet terrorcella fra et norsk fengsel, og at kommunikasjonen skal ha skjedd elektronisk. Terrorcella mulla Krekar skal ha ledet knyttes til Den islamske stat (også kjent under navnene IS, ISIL, ISIS og Daesh). Blant annet skal en person som oppholdt seg i Finland, og har forbindelser til mulla Krekar, angivelig reist til Syria og sluttet seg til Den islamske stat.

Dagbladet får nå forklart hvordan mulla Krekar angivelig skal ha styrt terrorcelle fra fengselscella i Kongsvinger fengsel.

Et fengsel hvor Politiets sikkerhetstjeneste har overvåket ham. Krekar skal ha vært romavlyttet i fengselet, og det skal ikke være noen indikasjoner på at han har hatt tilgang til en datamaskin eller andre elektroniske kommunikasjonsverktøy.

Ikke isolert Selv om Politiets sikkerhetstjeneste og Kriminalomsorgen har hatt full kontroll på den omstridte kurderen i fengselet, har han ikke sittet isolert.

Forklaringen på mulla Krekars påståtte elektroniske kommunikasjon, skal være at en eller flere medfanger skal ha hjulpet ham. De skal under permisjon ha sendt meldinger til Krekars nettverk. Den angivelige terrorcella som italiensk sikkerhetsmyndigheter mener mullaen har ledet.

PSTs terrorjegere skal også ha fulgt nøye med på hvem som har besøkt mulla Krekar, mens han har sittet i fengsel. I den perioden sonet 59-åringen en lengre dom for blant annet å ha kommet med trusler mot Erna Solberg.

Krekar ble i 2012 dømt til fengsel i to år og ti måneder. En straff han sonet i Kongsvinger fengsel. Han ble på ny pågrepet, og siktet for trusler i høst.

Da han ble siktet av italienske sikkerhetsmyndigheter, satt mulla Krekar allerede varetektsfengslet i Norge. Siktet for nye trusler.

PST tause - Politiets sikkerhetstjeneste ønsker ikke å kommentere Dagbladets opplysninger. Men på generelt grunnlag, også i Krekar-saken, kan jeg si at alle metoder til PST benytter er domstol kontrollert, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste.

Dagbladet har forgjeves søkt mulla Krekars faste forsvarer, advokat Brynjar Melling. Krekar avviser alle anklager og hevder han er uskyldig anklaget.

Det er grunn til å tro at Justis- og beredskapsdepartementet vil gjøre det som er mulig, for at mulla Krekar så raskt som mulig blir utlevert til italienske myndigheter.

TAUS:  Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST.ønsker ikke å kommentere Dagbladets opplysinger. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
TAUS: Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST.ønsker ikke å kommentere Dagbladets opplysinger. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer