Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krekar-krangel på Kongsvinger

Den populære turstien har fått navnet «Krekar-bakken», og leder rett opp til Kongsvinger fengsel. Hver gang skiltet blir tatt ned, blir det satt opp igjen.

KONTROVERSIELT: Det er blitt hengt opp et skilt i en bakke som leder rett opp til Kongsvinger fengsel, som lyder «Krekar-bakken». Mulla Krekar har i lange perioder vært innsatt ved fengselet, og det har blitt kontrovers rundt navnevalget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KONTROVERSIELT: Det er blitt hengt opp et skilt i en bakke som leder rett opp til Kongsvinger fengsel, som lyder «Krekar-bakken». Mulla Krekar har i lange perioder vært innsatt ved fengselet, og det har blitt kontrovers rundt navnevalget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Mulla Krekar, som egentlig heter Najumuddin Faraj Ahmad, ble 26. mars utlevert til Italia etter at han i fjor ble dømt til 12 års fengsel for terrorplanlegging i landet. Italiensk politi mener 63-åringen har vært leder for Rawti Shaw, som skal være et terrornettverk.

Siden utleveringen har man hørt lite til mannen som siden 2003 har vært på FNs terrorliste og vært inn og ut av norske rettssaler.

Men det betyr ikke at han er glemt - tvert imot.

SE TV: Mulla Krekar møtte pressen under et fengslingsmøte i Oslo tingrett. Da åpnet han med en tirade som du kan du se her. Video: Emma Whittaker / Dagbladet Vis mer

«Krekar-bakken»

Europeiske politimyndigheter mener Krekar har styrt det angivelige terrornettverket fra sin celle i Kongsvinger fengsel. Og på nettopp en tursti i dette området, har han nå fått sin egen lille hyllest.

Turstien går rett til værs fra innerst i Barkvegen og leder rett opp til bommen til fengselet.

Den har fått navnet «Krekar-bakken».

Debatten har gått varm på Facebook-gruppen Mitt Kongsvinger - noen syntes det er morsomt, andre blir forarget og vil ikke at terrordømte Krekar skal få et ettermæle i form av navnet sitt på stien.

FINE TUROMRÅDET: Dagbladet møter lokale John Fulland foran skiltet en varm sommerdag i juni. Han syntes det hele bare er morsomt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FINE TUROMRÅDET: Dagbladet møter lokale John Fulland foran skiltet en varm sommerdag i juni. Han syntes det hele bare er morsomt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Såpass strid har det vakt, at skiltet er blitt fjernet en rekke ganger, skriver Glåmdalen, som først omtalte saken.

- Jeg syntes navnet på bakken er originalt og med historie, skriver en person på Facebook-gruppen.

- Ærlig talt, er det så stas å minnes at Krekar har sonet i Kongsvinger fengsel at det må skiltes? spør en annen.

- Det er jo litt morsomt

Dagbladet møterJohn Fulland på bunnen av den populære turstien en varm sommerdag i juni. Han bor selv i nabolaget, og beveger seg hyppig i det grønne turområdet.

HØYT OPPE: Mange har revet ned skiltet. Derfor er det nå hengt så høyt at ingen kan nå det - på vanlig vis. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HØYT OPPE: Mange har revet ned skiltet. Derfor er det nå hengt så høyt at ingen kan nå det - på vanlig vis. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er jo litt morsomt, da, at det krangles så mye over dette skiltet. Det er blitt fjernet en rekke ganger, i hvert fall to-tre, sier han.

Fulland forteller at skiltet både er blitt stjålet og utsatt for hærverk. Derfor er det den siste gangen blitt hengt så høyt i treet at det er vanskelig å komme til.

- Nå holder det ikke bare å ta med seg en vanlig skrutrekker for å fjerne det. Det er blitt lagt ned en skikkelig innsats for å få det høyt opp, sier han.

Trekker skuelystne

Det er en lokal håndverker som står bak det nyeste verket, opplyser lokalmannen.

Han forteller at det har blitt såpass kjent blant lokalbefolkningen at det regelmessig trekker skuelystne som vil få et glimt av det.

- Etter alle Facebook-innleggene på Mitt Kongsvinger, har jeg merket at stadig flere har begynt å gå her, og det er bare positivt. Det er flott at folk trekker ut i de gode turområdene for å få et glimt av skiltet med egne øyne, sier han.

- Kunne bakken fått et mer egnet navn?

- Det er kanskje noe uheldig at stien er blitt døpt etter en terrordømt, men alt i alt er det bare morsomt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!