Krekar krever erstatning fra staten for tiden i varetekt

140 000 kr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulla Krekar, som er frikjent for trusler mot en kurdisk mann, vil kreve opp mot 140 000 kroner i erstatning fra staten for tiden han har sittet i varetekt.

Krekar ble torsdag frikjent i Borgarting lagmannsrett. Fredag behandlet retten det sivilrettslige erstatningskravet fra kurdiske Halmat Goran for de angivelige truslene som Krekar nå er frikjent for.

Kurderen krever mellom 130 000 og 150 000 kroner i erstatning fra mulla Krekar, opplyste bistandsadvokat Kristin Fagerholt Lund i prosedyre.

- Han opplever det som en gjentakelse av fatwaen fra 2010, sa Lund om hvordan klienten ser på Krekars uttalelser.

Krekar på sin side vil ha erstatning for varetektsperioden, ettersom han nå er frikjent for å ha kommet med trusler mot Goran.

Dømt i 2012 Krekar ble i 2012 dømt til fengsel for trusler mot Erna Solberg og tre kurdiske menn, blant dem Goran. I denne saken var erstatningen til Goran 130 000 kroner.

Uttalelsene som lagmannsretten torsdag frikjente Krekar for, kom i et NRK-intervju i februar 2015. I oktober i fjor ble Krekar i Oslo tingrett dømt til ett og et halvt års fengsel for trusler og oppfordring til straffbare handlinger mot kurderen Halmat Goran i intervjuet. Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, anket dommen.

Erstatning uavhengig av skyld Selv om skyldspørsmålet er endelig avklart og ikke kan ankes videre, kan Krekar bli dømt til å betale erstatning til Goran.

- Det er andre beviskrav for å tilkjennes erstatning. Det kreves en klar sannsynlighetsovervekt, og vi mener at det kravet er oppfylt. Han er veldig skuffet over frifinnelsen, og han har vanskelig for å forstå hvorfor, sier bistandsadvokat Lund til NTB.

- Egen medvirkning Krekars advokat, Brynjar Meling, ber om at klienten ikke dømmes til å betale erstatning.

- Uttalelsen er ikke en trussel i lovens forstand, sa Meling i retten fredag.

- Om det skulle være det, mener vi Halmat Goran ikke har krav på erstatning ut fra sin egen medvirkning til hendelsen gjennom at han brente Koranen. Det er det som har ført til ubehag for ham, ikke at mulla Krekar har snakket om det, utdyper advokaten overfor NTB.

Dom i saken er ventet innen fire uker.

Krekar vil ha erstatning Samtidig varsler Krekar at han vil kreve erstatning fra staten. Ifølge NRK dreier det seg om mellom 130.000 og 140.000 kroner som et grunnbeløp, samt et skjønnsmessig satt beløp for medieoppmerksomheten og konsekvensene av denne.

- Vi har et system som er ganske objektivt og skjematisk hvor den som har vært urettmessig straffeforfulgt har krav på erstatning for de dagene han har sittet i varetekt, sier advokat Meling.

Begjært utlevert Italienske myndigheter har siktet Krekar for terrorplanlegging og mener han er leder for organisasjonen Rawti Shax. Han satt fram til mandag denne uka i varetekt i påvente av at utleveringsbegjæringen skal behandles, men italienske myndigheter mente det ikke lenger er behov for varetekt. Trolig skal Oslo tingrett behandle utleveringsbegjæringen i juni.

Krekar forteller at han i tiden framover vil arbeide med å skrive bøker.

- Jeg har skrevet 80 000 sider for hånd, og jeg blir opptatt med det i kanskje fem-seks måneder, fortalte han etter at retten var hevet fredag.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram