Krekar løslates

Lagmannsretten har bestemt at Mulla Krekar må løslates fra varetekt. - Han er glad og lettet, sier advokaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Borgarting lagmannsrett har ikke funnet grunnlag for å holde mulla Krekar varetektsfengslet, slik påtalemyndighetene ønsker. Faren for at Krekar vil rømme var grunnlaget for å pågripe og fengsle Krekar. Lagmannsretten mener det ikke er skjellig grunn til å mistenke Krekar for forholdene han er siktet for.

Les hele kjennelsen

- Det er tilfredsstillende å få dette bekreftet, sier Brynjar Meling til Dagbladet.no.

Han forteller at hovedpersonen selv er både glad og lettet over avgjørelsen og at det ikke er skjellig grunnlag til å mistenke han for terrorvirksomhet.

Krekar har sittet fengslet i Oslo Fengsel, og han blir løslatt i ettermiddag. Ifølge Meling er det ingen grunn til å holde Krekar i fortsatt varetekt selv om saken ankes til Høyesterett.

Ingen kommentar

Assisterende Økokrim-sjef Erling Grimstad sitter i ettermiddag og leser gjennom dokumentene fra lagmannsretten. Han ønsker ikke å kommentere saken før han har fått lest gjennom kjennelsen, får Dagbladet.no opplyst hos Økokrim.

Dramatisk pågripelse

Mulla Krekar ble pågrepet torsdag 20. mars i en svært dramatisk politiaksjon. Han ble framstilt for varetektsfengsling dagen etter i Oslo tingrett. Etter flere timers rettsforhandlinger kom tingrettsdommer Morten Bjone fram til at Krekar kunne varetektsfengsles for fire uker med brev- og besøkskontroll. Krekar påkjærte kjennelsen på stedet. Nå har lagmannsretten kommet fram til det motsatte av tingretten.

Intervju utløste siktelse

Mulla Krekar er siktet for for kidnapping og terrorvirksomhet. Grunnlaget for å knytte han til terrovirksomhet er ifølge påtalemyndighetene, sitater fra et intervju gjort av nederlandsk fjernsyn. Dette ble senere sendt på NRK 19. mars i år.

Økokrim, som leder etterforskningen mot den omstridte kurderen mener uttalelsene fra Krekar er å anse som en oppfording til Jihad, også kjent som hellig krig. Dette mener hans forsvarer, Brynjar Meling ikke er korrekt. Han viser til Krekars ytringsfrihet.

(Dagbladet.no kommer med mer)

I RETTEN: Sist Krekar møtte i retten ble han fengslet. I dag ble han løslatt av en høyere rettsinstans.