Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krekar mener Norge utsetter ham for «jødeforfølgelse»

- Norge suger ut blodet mitt. Her er talen Krekar ble tiltalt for. Hør utdrag og les alt han sier om Norge og nordmenn her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag ble det kjent at Mulla Krekar igjen er tiltalt for å ha oppfordret til drap. Det skjedde bare fire måneder etter at han ble dømt til fem års fengsel for drapstrusler mot blant annet Høyre-leder Erna Solberg. Dommen ble anket på stedet og er ikke rettskraftig.

I den nye tiltalen mot Krekar kommer det fram at det var en tale han holdt på et nettsted 24. mars i år - to dager før dommen i den forrige saken falt i Oslo tingrett - som inneholdt det påtalemakta mener er oppfordringer til drap.

Dagbladet har fått oversatt talen - som ble holdt på den kurdiske sorani-dialekten - av en autorisert tolk. Nederst i denne saken kan du selv lese utdragene som omhandler Norge, nordmenn og norske forhold.

I talen, som er på godt over en time, svarer Krekar på det som skal være en rekke spørsmål fra tilhengere rundt om i verden, særlig i de kurdiske områdene.

Krekar vier mye tid i talen til å svare på hva slags motreaksjoner som kan eller bør komme dersom han fengsles og eventuelt dør i fengsel.

- La oss vite hva som blir dommen først. Og dersom jeg dør i fengselet, så vil punktene i testamentet mitt komme fram, sier Krekar i talen.

- Vi har ingen krig mot Norge Dagbladets oversettelse stemmer overrens med utdragene som har kommet fram i tiltalen. I tillegg til å komme med det norsk politi ser på som oppfordringer til drap, gjør Krekar også et poeng ut av at han ikke kjemper mot Norge.

- Vår krig er rettet mot PUK (et kurdisk politisk parti i Irak, som har presidenten, journ. anm.). Hvorfor skal PUK få vår muslimske jihad til å skifte retning mot Norge?

Krekar går deretter hardt ut mot Iraks president Jalal Talbani.

FRA VIDEOEN: Krekar holdt en tale og svarte på spørsmål på nettstedet Paltalk. En bruker på YouTube lastet opp lydfila og la til sine egne bilder.
FRA VIDEOEN: Krekar holdt en tale og svarte på spørsmål på nettstedet Paltalk. En bruker på YouTube lastet opp lydfila og la til sine egne bilder. Vis mer

- Dere må bruke hodet og ikke la Jalal Talabani lede dere slik at en del av vår strategi rettes mot Norge som land. Vi vil stå imot og føre krig mot alle vantro som går mot oss og møter oss på slagmarken, som amerikanerne har gjort. Vi er ikke redde for noen uansett om det er norsk etterretning eller amerikanske eller russiske soldater, sier Krekar.

- Vår krig er mot PUK i Sør-Kurdistan. Vi har ikke hatt noen krig mot Norge, sier han.

Sammenlikner seg med jødene I talen sammenlikner Krekar også sin egen og andre muslimers situasjon i Europa med hva jødene opplevde på 30- og 40-tallet.

- Er de urettferdige mot deg?

- Ja, de har tatt fra meg alle rettigheter, sier Krekar og viser til at han ikke har bankkonto og muligheten til å tjene penger.

- Ja, de har makt nå, men ting vil ikke være slik for alltid. Akkurat som jødene dere begikk overgrep mot i 1935-1945, da dere undertrykket dem og sugde ut deres blod akkurat som dere ønsket. Dere stjal deres gull og plasserte det i sveitsiske og svenske banker. Men etterpå måtte dere betale dem alt tilbake. Situasjonen vil ikke alltid være som i dag for muslimer, sier Krekar.

- En vil si at han skal drepe alle nordmenn han møter Da tiltalebeslutningen ble kjent ble det blant annet trukket fram tre eksempler Krekar kom med på hva som kunne bli motreaksjonene.

Dette skjer i en passasje der Krekar svarer på følgende spørsmål: «Dersom det blir reaksjoner blant folk i Kurdistan, skal man delta?».

- Fordi vi ikke vet hva dommen blir, er det vanskelig å vite hva motreaksjonene blir. Dersom det er folk fra vår bevegelse som styrer motaksjonene, så blir det urført politiske, ordentlige og planlagte ting. Men dersom vi sier til folk at de kan gjøre det de får til, blir det opp til hver enkelt å gjøre hva som passer dem. Ingen kan vite hva disse motreaksjonene blir, men de kan være for eksempel:

Deretter kommer Krekar med eksempelene som også er gjengitt i tiltalebeslutningen.

DØMT: Mulla Krekar ble dømt til fem års fengsel for drapstrusler mot blant annet Høyre-leder Erna Solberg, kun to dager etter at han holdt talen som statsadvokaten mener inneholder nye trusler. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
DØMT: Mulla Krekar ble dømt til fem års fengsel for drapstrusler mot blant annet Høyre-leder Erna Solberg, kun to dager etter at han holdt talen som statsadvokaten mener inneholder nye trusler. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- En vil kaste en håndgranat inn i en folkemengde. En annen vil planlegge en selvmordsaksjon. En annen vil ta en kniv og si at han skal drepe nordmenn han møter. Derfor kan vi ikke vite hvordan motaksjonen blir, sier Krekar i talen.

Krekar selv mener sitatene er tatt ut av sammenheng og at de ikke trusler, forteller forsvarer Brynjar Meling til Dagbladet.

- Han mener at sitatene som blir brukt i tiltalen verken fremstår som trusler, eller er ment som trusler, sier Meling.

- Hvem vet hva som vil skje i Somalia? Like etter nevner Krekar tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, i et avsnitt som også er gjengitt i tiltalen.

- En motaksjon vil ikke nødvendigvis komme fra kurdisk hold. For eksempel består gruppen Jabhat Jihad al-Tagheer (en sunnimuslimsk opprørsgruppe i Irak, journ. anm.) av arabere som bor i Baghdad. Hvordan kan vi vite om det vil komme noe fra Libya? Hvordan kan vi vite hva som vil komme fra Somalia? Og nå som denne regjeringssjefen, Bondevik, er i Somalia og brødrene der kjenner adressen hans... Vi kan ikke vite hva som vil komme av motreaksjoner før vi vet hva dommen blir, sier Krekar.

Angrer ikke Krekars advokat Brynjar Meling sier at mullaen ikke angrer på uttalelsene.

- Jeg tror ikke han er typen som angrer, sier Meling, og utdyper:

- Både han og vi ble overrasket over tiltalen. Det oppleves som at det er en annen terskel for å ta ut tiltale mot mulla Krekar enn i andre saker, sier han.

Uttalelsene ble publisert kort tid før dommen mot Krekar falt i en annen sak i Oslo tingrett i mars.

- Har du rådet Krekar til å «ligge lavt»?

- Hvilke råd jeg gir til ham, kan jeg ikke gå ut med, svarer Meling.

Hele talen til Krekar kan du lese i fakta-boksen under, mens du også kan høre utdrag av talen i videoen over. Selv sitter Krekar fengslet i Kongsvinger fengsel.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media