Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krekar mener NRK har oversatt intervjuet med ham feil

Mulla Krekar i retten: - Enten har oversetteren gjort det med vilje, eller så har han ikke forstått det.

 FEIL:  Mulla Krekar mener han har blitt oversatt feil i NRK-intervjuet han er tiltalt for å ha framsatt trusler i, fortalte han i Oslo tingrett i dag. Foto: NTB Scanpix
FEIL: Mulla Krekar mener han har blitt oversatt feil i NRK-intervjuet han er tiltalt for å ha framsatt trusler i, fortalte han i Oslo tingrett i dag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): I dag møter Mulla Krekar i retten, tiltalt for å ha oppfordret til en straffbar handling og for å ha framsatt trusler i en kurdisk tv-kanal og i et NRK-intervju i februar.  

I NRK-intervjuet sier Krekar at han vil gi en gave i belønning til den som drepte en kurdisk mann som skal ha brent koranen i et klipp på internett. Krekar ble dømt for trusler mot samme person i 2012.

- Jeg skal sende en gave til den som dreper ham. Hvorfor skulle jeg ikke være glad for det? spør Krekar retorisk i NRK-intervjuet.

Hevder han ble misforstått Nå hevder Krekar at NRK har oversatt nyanser i det omstridte intervjuet feil, og dermed misforstått hva han egentlig mente.

Det forklarte Krekar selv i retten. Han beskyldte samtidig politiet for å ha fabrikkert anklagene mot ham etter å ha lidd et nederlag i forsøket på å få ham tvangsbosatt i Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag.

- Jeg har ikke sagt noe nytt når det gjelder fornærmede. Det er i kurdisk kultur å gi en gave noen som bringer en god nyhet, men på denne oversettelsen har de oversatt det til «personen som skal drepe ham». Enten har oversetteren gjort det med vilje, eller så har han ikke forstått det, forklarte Krekar i retten via en tolk.

De omstridte uttalelsene falt i februar i år, bare en drøy måned etter at Krekar (59) i januar hadde sonet ferdig en dom på to år og ti måneder for trusler mot statsminister Erna Solberg og tre kurdere, hvorav den ene er fornærmet i saken som startet i tingretten mandag.

LES OGSÅ: Krekar i retten: «Skamløst. Hvor er menneskerettighetene?»

I retten ble det mye omtalte NRK-klippet vist fram for tilhørerne.

- Har ikke kommet med oppfordringen Forsvarer Brynjar Meling forklarer at Krekar mener at sitatet er tillagt en oppfordring han ikke har kommet med.

- I NRK-intervjuet sier han noe sånt som «Jeg vil gi en gave til den som dreper ham», mens det han sa «den som har drept ham vil få en gave av meg». Det ene kan oppfattes som en oppfordring til noe som kan komme til å skje, mens det andre er en konstatering om noe som allerede har skjedd, forklarer Meling. 

- Hvor viktig er punktet om en mulig feiloversettelse?

- Det er et av flere punkter som er viktig for oss, sier Meling.

Vil se NRKs råmateriale Forsvareren har forsøkt å få råmaterialet fra NRK, som har nektet å gi dem ut. Forsvareren mener NRK-intervjueren stiller ledende spørsmål i intervjuet, og lurer på hva som er utelatt i NRK-intervjuet.

- Det er åpenbart klippa, og råmaterialet ville vist om det framstår ennå som om det han sier er enda mer «tynt utav ham» enn det framstår, sier Meling.

Det er satt av fem dager til rettsaken, som foregår i Oslo tingrett.

Nyhetsdirektør i NRK Per Arne Kalbakk forteller til Dagbladet at både aktoratet og forsvarer Brynjar Meling har forespurt kanalen om å få se råmaterialet fra NRK, men det kommer ikke statskanalen til å utlevere, ifølge Kalbakk.

- Vi utleverer ikke upublisert materiale, det har med journalistikkens uavhengighet å gjøre, sier nyhetsdirektøren til Dagbladet.

Kalbakk forteller videre at han ikke kan kommentere Krekars påstand om at NRK har oversatt intervjuet med ham feil fordi han selv skal vitne i tingretten tirsdag.

- Men det jeg kan si nå før jeg forklarer meg i retten på tirsdag, og har sagt tidligere, er at mulla Krekar fikk sitatsjekk av både uttalelser og de norske tekstene, og hadde ingen innsigelser mot dette, sier Kalbakk.

Nye trusler NRK-intervjuet og premissene for uttalelsene Krekar kom med til mediene, er blant temaene som vil være viktig i saken fra forsvarets side. Krekar ble i 2012 dømt for trusler mot samme mann som han nå står tiltalt for å ha truet.

Meling er derfor også opptatt av å bringe klarhet i om det er noe nytt i uttalelsene Krekar kom med overfor NRK, siden han mener Krekar ikke kan straffes for samme forhold to ganger.
 
- Da de nevnte navnet hans i NRK-intervjuet tenkte jeg at det var en gammel sak og at den var over. Jeg sa ikke noe nytt, sa Krekar i retten.
 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!