SER FRAM TIL Å FORKLARE SEG: Mulla Krekar er tiltalt for drapstrusler. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN / DAGBLADET
SER FRAM TIL Å FORKLARE SEG: Mulla Krekar er tiltalt for drapstrusler. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN / DAGBLADETVis mer

- Krekar mente aldri å true noen

Ser fram til å møte i retten, sier hans advokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han har aldri opplevd å være i posisjon til å true noen, sier forsvarer Brynjar Meling. - Jeg har jeg en klient som ser fram til å møte i retten og forklare seg om hva han har sagt, hvilken sammenheng han har sagt det i og hvorfor han har sagt det. Han er klar på at han aldri har ment å true noen og aldri har opplevd å være i posisjon til å true noen, sier advokat Meling til NTB. Meling sier han er overrasket over tiltalen, som går på at Krekar skal ha truet Høyre-leder Erna Solberg og ha kommet med trusler i et forsøk på å tvinge norske myndigheter til å la ham få bli i Norge. Ifølge advokaten skal ikke de påståtte truslene ha vært trusler, men i stedet forklaringer på hva islam sier om ulike handlinger. - Krekar sier han har svart på spørsmål og utledet hva islam mener om enkelte handlinger, uten ut at han har tillagt noen egen mening til dette, sier Meling.

- Truet Erna Solberg Krekar er tiltalt for fire forhold i straffeloven, blant annet paragraf 99: «Ved trusler å ha søkt å hindre Statsrådet eller dets medlemmer eller Stortinget eller noe av dets medlemmer i sin virksomhet». Utspillene mot Høyre-leder og tidligere kommunalminister Erna Solberg kom da Krekar holdt et møte med internasjonal presse 10. juni i fjor. Blant annet uttalte han følgende: - Om for eksempel Erna Solberg kaster meg ut av landet og er årsaken til at jeg dør, så vil hun lide samme skjebne, sa Krekar. Krekar forsøkte også å true myndighetene til å la ham bli, mener påtalemyndigheten, og viser til uttalelser som: «Min død vil koste det norske samfunnet». I tillegg er han tiltalt for oppfordring til eller en forherligelse av en straffbar handling. Bakgrunnen var uttalelsene han kom med i en amerikansk TV-dokumentar i 2009. Der sa Krekar at angrepet 11-september var en lærepenge og at selvmordsaksjoner var greit. Statsadvokat Marit Bakkevig betegner uttalelsene som terrorhandlinger. Krekar er også tiltalt for drapstrusler mot flere personer i det kurdiske miljøet. Truslene skal ha kommet via chattekanalen Paltak og over telefon.

- En sak for rettsvesenet Erna Solberg mener det er bra at truslene fra mulla Krekar tas på alvor, men påpeker at dette er en sak for rettsvesenet, ikke for politikken. Derfor vil hun heller ikke kommentere saken ytterligere. - Dersom politiet mener at Krekar har brutt loven, er det bra at han blir tiltalt, sier Solberg i en pressemelding. Det var Frp-leder Siv Jensen som anmeldte Krekar for drapstrusler etter hans utspill mot Erna Solberg. - Grunnen til at jeg anmeldte Krekar til politiet er at vi i Frp føler at dagens regjering og politiske flertall tar mer hensyn til Krekars behov og sikkerhet enn samfunnets trygghet. Dette er en mann som går fritt rundt i det norske samfunn til tross for at han er dømt for å utgjøre en fare for rikets sikkerhet i Høyesterett, sier Jensen. Hun er i tvil om tiltalen vil ende med dom og fengsling og mener Krekar burde «puttes i forvaring til han blir sendt ut av landet».

- Glad det tas alvorlig Justisminister Knut Storberget (Ap) omtaler tiltalebeslutningen som meget alvorlig. - Det er påtalemyndighetens suverene rett å ta slike beslutninger, uten politisk innblanding. Men jeg vil si at jeg er glad for at politi og påtalemyndighet har gått grundig inn i saken og tatt den så alvorlig som de gjør, sier Storberget til NTB. Han har merket seg Krekars uttalelser, men vil ikke karakterisere dem ytterligere. - Flere av oss mener det er grenser for ytringsfrihet, men det er domstolen som skal avgjøre om han er skyldig. Det er grunn til å minne om at det er alvorlig å oppfordre til terror eller for å framsette denne typen trusler, sier justisministeren. Storberget sier en eventuelt fellende dom mot Krekar ikke får noen innvirkning på utvisningsvedtaket.

(NTB)