Krekar mot Solberg i retten

Han er utvist, men klamrer seg fortsatt fast til Norge i rettssalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sal 328 var full av tilhørere, fotografer og jorunalister lenge før den sivile rettssaken startet i Oslo tingrett i dag.

Krekars advokat Brynjar Meling vil de neste to ukene forsøke å påvise at kommunalminister Erna Solberg

tar feil når hun utviser Krekar, fordi han blant annet skal være en fare for rikets sikkerhet.

Det var Solberg som i sin tid instruerte Utlendingsnemda om å utvise Krekar, et vedtak Meling mener er ugyldig.

Tusenvis av dokumenter

Mye av det som skjer i retten de første dagene er lite spenstig, noe advokat Meling glatt innrømmet i retten selv. Meling regner med å bruke to arbeidsdager på sitt innledningsforedrag. Først da slipper regjeringsadvokaten til.

Krekar sa ikke et ord i retten, men følger forhandlingene via en tolk som snakker til ham gjennom høretelefoner. Krekar er villig til å forklare seg detaljert senere i saken, blant annet om ideologi og religion og om sin tid som leder for Ansar al-Islam.

Meling har så mye dokumentasjon han skal legge frem for retten, at han har sett seg nødt til å ha med en egen sekretær som kan hjelpe ham med å holde styr på all informasjonen.

PÅ\'N IGJEN:Najumuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mullah Krekar, og hans forsvarer, Brynjar Meling, på vei ut i en pause under Krekars ankesak. Foto:SCANPIX
PÅ\'N IGJEN:Najumuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mullah Krekar, og hans forsvarer, Brynjar Meling, på vei ut i en pause under Krekars ankesak. Foto:SCANPIX Vis mer

Internasjonal oppmerksomhet

- Dette er en veldig spesiell og komplisert sak med mange fasetter som har internasjonale forgreninger, understreket Meling da saken startet.

- Det er en viktig sak, ikke bare for Krekar selv, men også for det politiske bildet, ikke bare i Norge.

Meling viser til at det ikke eksisterer noen rettspraksis i Norge for å utvise noen på grunnlag av rikets sikkerhet knyttet til terrorvirksomhet.

- Dette er en del av den nye verdenen som oppsto etter 11. september, sa Meling i sitt innledningsforedrag.

Hemmlige bevis

Advokaten bruker mesteparten av tida fram til lunsj med å lese opp vedtaket fra Utlendingsnemda som ligger til grunn for utvisningen. Dokumentet består av 35 tettskrevne sider og lister opp en rekke grunnlag for utvisning.

Krekars advokat vil kalle inn en rekke vitner som må forklare seg i retten. Blant annet krever Meling svar fra kommunalminister Erna Solberg om hemmelige bevis som Politiets sikkerhetstjenste har gjort henne kjent med.

Akkurat disse hemmelige bevisene har vært avgjørende for å stemple Krekar som en fare for rikets sikkerhet. Meling har vanskelig for å akseptere at hans klient må forsvare seg mot bevis han ikke kjenner til.

Meling har bedt om at Solbergs taushetslikt om de hemmelige bevisene oppheves. Det kan bare gjøre gjennom en kongelig resolusjon av kongen i statsråd.

- Justisdepartementet behandler saken og formodentlig vil det bli tatt et standpunkt innen statsråden skal vitne, sa assisterende regjeringsadvokat Tolle Stabell i retten i dag.

Profilerte vitner

I tillegg til Erna Solberg må direktøren i Utlendingsdirektoratet Trygve Nordby vitne. Det samme må PST-sjef Jørn Holme, som har hatt flere roller i saken.

Før han ble hys-hys-sjef med ansvar for terroretterretning i Norge, var han statsekretær i Justisdepartementet. Han skal ha vært en sentral aktør i forbindelse med at det ble bestemt å åpne en straffesaksetterforskning mot Krekar.

Tidligere Økokrim-leder Erling Grimstad vil også bli ført som vitne.

- Ikke i egenskap av å være rådgiver innen etikk, men som tidligere etterforskningsleder i Økokrim, som hadde ansvar for terrorsaken Krekar var siktet i og som endte med henleggelse, sa Meling i retten i dag.

Siden Krekar ikke kan føre noen særlige bevis i retten, så vil Meling foreta en svært kritisk gjennomgang av utlendingsmyndighetenes bruk av beviser og de mange påstandene de har fremmet.

Håpet er at den kritiske gjennomgangen vil skape nok tvil som retten vil la gå i Krekars favør.

Hovedpersonen selv virker opplagt i retten. Han er kledd i dress, smiler som vanlig til alle og nikker samtykkende til det Meling sier og som tolken oversetter.

Opphever asylbeskyttelse

Regjeringsadvokaten mener staten har en sterk sak. Uansett om det ikke kan sannsynliggjøres at Krekar er en fare for rikets sikkerhet, mener staten at Krekar en eller flere ganger har brutt forutsetningene for å få innvilget asylstatus i Norge.

Krekar har innrømmet at han flere ganger har reist tilbake til Nord-Irak etter at han fikk asyl i Norge i 1992. Han tiet derimot om dette i politiavhør i 1995.

Fordi Krekar har brutt utlendingsloven kan han utvises, spesielt hvis overtredelsene anses som gjentatte og grove.

Erna Solberg mener det. Derfor må Krekar ut av Norge. Men det er det retten som bestemmer.